DENİZLİ GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ
I. GENEL BİLGİLER
Denizli Gümrük Müdürlüğü; 17.11.1983 tarihinde faaliyete geçmiş olup, Akhan Mahallesi Ankara Karayolu 10. Km Akkale/DENİZLİ adresinde bulunan Bakanlığımıza tahsisli binada hizmet vermekte iken; 25.05.2015 tarihinden itibaren Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ile Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü arasında yapılan protokole istinaden yapımı tamamlanan Organize Sanayi Bölgesi Ali Rıza ÖZTÜRK Cad. No:4 Honaz/DENİZLİ adresindeki yeni binasında Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet vermektedir.(18.08.2014 tarihli 29092 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan 2014/6711 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Denizli, Afyonkarahisar, Uşak ve Muğla İllerini kapsayan Denizli Merkezli Pamukkale Gümrük Ticaret Bölge Müdürlüğü kurulmuş ancak henüz faaliyete geçmemiştir.)
Denizli Gümrük Müdürlüğü, İhtisas Gümrük İdarelerinden ithal edilmesi zorunlu olan eşyalar dışında kalan eşyanın ithal işlemleri ile her türlü gümrük işlemlerini yapmaya yetkili A Sınıfı Gümrük İdaresidir. İş hacminin önemli bir kısmını özellikle tekstil (ev tekstili, havlu, bornoz, nevresim vb.) ithal ve ihraç işlemleri oluşturmaktadır. Ayrıca mermer, traverten, cam, bakır, gibi bazı sanayi ürünleri ile yumurta, süt ürünleri, kuruyemiş ve yaş meyve-sebze ihracatı da yapılmaktadır. İş hacmimizde ithalat işlemi daha az yer tutmakta ve ithalatın büyük kısmı Dâhilde İşleme İzin Belgesi kapsamında yapılan elyaf, iplik, ham bez ve bakır gibi ihraç ürünleri üretimine yönelik ara mamul ihtiyacını karşılamaktadır.
Müdürlüğümüz 02.04.2001 tarihinden itibaren otomasyona geçmiş olup anılan tarihten itibaren gümrük işlemleri bilgisayar ortamında yapılmaktadır. Otomasyona geçiş gümrük işlemlerinin çok daha kısa sürede tamamlanmasına imkân sağlamıştır. Otomasyona geçiş yükümlüler açısından da birçok avantajlar getirmiştir. Bakanlığımız ile Maliye Bakanlığı arasında yapılan protokol ile ihracat beyannamelerine ilişkin bilgiler elektronik ortamda Maliye Bakanlığına gönderilmekte, bu sayede yükümlüler, gümrük idareleri ile herhangi bir yazışma olmaksızın bilgisayardan teyit alınması yoluyla ihracattan doğan hak ve iadelerini çok daha kısa sürede alabilmektedirler.
Dâhilde İşleme Rejimi kapsamında yapılan işlemlere ilişkin taahhüt kapamaları sisteme entegre olan ihracatçı birlikleri vasıtasıyla daha kolay hale gelmiştir. Dâhilde İşleme Rejimi kapsamında yapılan ithalatlar sırasında alınan teminat iadelerine ilişkin talepler de yine bilgisayar ortamında teyit alınmak suretiyle kısa sürede sonuçlandırabilmektedir.
Öte yandan Elektronik Veri Değişimi (EDİ- Elektronic Data Interchange) yoluyla yükümlüler gümrük idaresine gelmeden kendi ofislerinden beyanname tescil edebilmekte, böylece yükümlüler açısından önemli bir zaman tasarrufu sağlanmış olmaktadır
A. Misyon ve Vizyon
Yararlanıcı odaklı hizmet anlayışı ile faaliyetlerini yürüten Müdürlüğümüz, etkili kontrol mekanizmalarıyla uluslararası eşya, yolcu ve taşıt hareketindeki gümrük işlemlerinin kolaylaştırılmasını ve basitleştirilmesini sağlayarak Bakanlık politikalarıyla uyumlu, dünya ekonomisinde yaşanan gelişmelere ve değişen teknolojilere eş zamanlı uyum içinde hizmet vermektedir. Gümrük işlemleri risk yönetimi odaklı, analizci ve seçici yöntemlerle değerlendirmeye tabi tutmakta, bu şekilde elde olunan çıktılara göre yasal ticaretin basitleştirilmesi ve yasadışı ticaretin önlenmesi politikası çerçevesinde; yasal yollarla gümrükte iş yapan gerçek ve tüzel kişilerin işlemleri kolaylaştırılırken, organize ve gümrük suçları ile etkin olarak mücadele yürütülmektedir
Bu çerçevede, faaliyet gösterdiği ortamın hızla değişmesi ve görev özelliği dikkate alındığında; uluslararası ticaretin işleyişinde anahtar rol oynayan Gümrük İdaremizin bütününde bir “değişim ve yeniden yapılanma” ihtiyacı ile kalite öncelikli bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu zorunluluktan hareketle başlatılan çalışmalar kapsamında; gümrük idarelerimiz tarafından verilen hizmetin “adil, etkili ve verimli, süratli ve kaliteli” sunumunu sağlamak için çalışılmaktadır. Gümrük idareleri, ulusal ekonominin yönetilmesi ve kalkınmasında, yasal uluslararası ticaretin gelişmesinde önemli rol oynayan temel yapılardan biridir.
Temel amaç; Gümrük ve ticaret işlemlerini birleştirerek eşyanın gözetimine gümrüklerde başlayıp, nihai tüketiciye kadar tüm arz zinciri boyunca etkin bir kontrol sağlamaktır.
B. Yetki, Görev ve Sorumluluklar
Müdürlüğümüz görev tanımı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 21.02.2012 tarihli Makam Onayı ile yürürlüğe giren Taşra Teşkilatı Çalışma Yönetmeliği’nin 23.maddesinde belirlenmiştir.
1) Gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
2) Gümrük vergileri ve para cezalan ile gümrük idarelerince tahsil edilmesi gereken vergi, fon ve diğer malî yüklerin tahakkuk, tebliğ, tahsil, takip ve kontrolünü yapmak ile ek tahakkuk ve para cezalarının tahsilât aşamalarını ilgili programlara kaydetmek.
3) Türkiye Gümrük Bölgesine gelen taşıt yükleri ile ilgili deniz manifestosu, yük senedi, CMR, CİM ve CIV gibi belgelerin incelemesini yapmak.
4) Özet beyanla ilgili işlemleri yürütmek.
5) Geçici depolama statüsündeki eşyanın kanuni süresi içinde bir rejim beyanında bulunulup bulunulmadığını veya gümrükçe onaylanmış diğer işlem ve kullanımlara tabi tutulup tutulmadığını takip etmek, süresi içinde rejime veya başka bir kullanıma tabi tutulmayan eşyanın tasfiye sürecini başlatmak.
6) Transit rejimi ile ilgili işlemleri yürütmek.
7) Gümrük vergisi ve diğer vergi, resim, fon ve mali yükümlülüklerin ödendiğini tespit ettikten, teminata bağladıktan veya muafiyet hükümlerini uyguladıktan sonra eşyayı sahibine veya yetkili temsilcisine teslim etmek.
8) Serbest dolaşıma giriş ve ihracat rejimi dışında herhangi bir gümrük rejimine veya gümrükçe onaylanmış bir İşlem veya kullanıma tabi tutulan eşyanın, gümrükle ilişkisini kesecek herhangi bir rejim veya kullanıma tabi tutuluncaya kadar takip ve denetimini yapmak.
9) Eşyanın tabi tutulduğu gümrük rejimine göre gümrük beyannamesinde yer alan bütün bilgilerin doğruluğunu kontrol ederek eşyanın ilgili rejime geçişini sağlamak.
10) Dâhilde işleme, geçici ithalat, nihai kullanım ve gümrük kontrolü altında işleme izinlerini vermek, bu eşyanın rejim veya kullanım süresi içinde takip ve denetimini yapmak.
11) Hariçte işleme rejimi kapsamında geçici olarak ihraç edilen eşyanın işlenmesi sonucu elde edilen işlem görmüş ürünlerin serbest dolaşıma giriş işlemlerini yapmak.
12) İhracat rejimi ile geçici ihracat işlemlerini yürütmek,
13) Eşyanın mahrece iade işlemlerini yürütmek.
14) Serbest bölgelerdeki gümrük işlemlerini yürütmek ve denetlemek.
15) Posta ve hızlı kargo yoluyla gelen ve giden eşyanın gümrük işlemlerini yürütmek.
16) Sınır ve kıyı ticaretine ve münasebetlerine ait gümrük işlemlerinin yapılmasını sağlamak ve denetlemek.
17) Konteynerlerle ilgili işlemleri yapmak.
18) İhrakiye ve kumanya ile ilgili işlemleri yürütmek.
19) Dolaşım belgeleri ve menşe ispat belgelerine ilişkin işlemleri yürütmek.
20) Yeniden ihracat, imha ve gümrüğe terkle ilgili işlemleri yürütmek.
21) Yatlarla ilgili işlemleri yürütmek.
22) Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirleri tarafından verilen tespit raporlarını kabul etmek.
23) Gümrük kontrolüne tabi kişi, eşya ve araçların muayene ve kontrolünü yapmak.
24) Kara, hava, deniz ve demiryolu sınır kapılan ile gümrüklü yer ve sahalarda gümrük muhafaza hizmetlerini yerine getirmek.
25) Gümrüklü yer ve sahalarda kamu düzeninin bozulmasını önleyecek tedbirleri almak, buraların takip ve muhafazasını sağlamak, gerektiğinde müdahalede bulunarak durumu adlî mercilere intikal ettirmek.
26) Deniz ve hava limanlarıyla kara sınırlarındaki gümrük kapılarında ve diğer gümrüklü yer ve sahalarda giriş ve çıkış yapan kişi, eşya ve taşıtların muhafazası ile işlemlerinin tamamlanmasını sağlamak.
27) Müdürlüğün sorumluluğunda bulunan yer ve sahalarda münhasıran, gümrük bölgesinde ise gerektiğinde ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmak suretiyle kaçakçılığı önleme çalışmalarını yürütmek.
28) Kaçakçılıkla mücadelede kullanılan araç-gereç, teknik donanım ve dedektör köpeklerin belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde kullanımını sağlamak ve ihtiyaçları belirlemek.
29) Gümrüklü yer ve sahalardaki acil müdahale timi ile ilgili işlemleri yürütmek.
30) Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirinin bulunmadığı durumlarda antrepoların yıllık sayımlarını yapmak.
31) Geçici depolama yerleri ve antrepolarda tasfiyelik hale gelen eşyanın tespit işlemlerini yaparak, Tasfiye İşletme Müdürlüklerine bildirmek.
32) Kaçak zannıyla el konulan eşya ile kaçakçılık naklinde kullanılan taşıtın tespitini yaparak Tasfiye İşletme Müdürlüğüne teslimini sağlamak.
33) Vergilerin ve para cezalarının geri verilmesi, tecili ve taksitlendirilmesi işlemleri, terkini ile yetki limitini aşan miktarların geri verilmesi ile ilgili başvurulan dosyası ve görüşü ile birlikte Bölge Müdürlüğüne iletmek.
34) Müdürlük faaliyet alanı ile ilgili risk analizi yapmak.
35) Tasfiyelik hale gelen eşya ile ilgili olarak eşya üzerinde tasarruf hakkına sahip olanların yeniden ihraç amaçlı satış veya eşyanın bir rejime tabi tutulması beyanında bulunmasına yönelik talepleriyle ilgili işlemleri yürütmek.
36) Amme borçluları ile ilgili olarak 21.07.1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde haciz uygulaması yapmak.
37) Amme alacaklarının 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde tahsilini temin etmek üzere gerekli haciz ve tahsilat işlemlerini yapmak.
38) Hacizli gayrimenkul satışlarında satış şartnamesini hazırlamak, satış ilanını yapmak, satış dosyasını oluşturarak satış komisyonuna göndermek.
39) Taraf olunan adli ve idari davaları takip etmek, bu davalara ilişkin tüm işlemleri kanun ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yürütmek.
40) İşlem gören serbest dolaşıma giriş beyannamelerini bordro dâhilinde arşivlemek, yasal süreler içerisinde muhafaza edilmesini sağlamak.
41) Antrepo ve geçici depolama yerleri ile ilgili işlemleri yapmak.
42) TIR Sözleşmesi kapsamında yapılan işlemlerin yürütülmesini sağlamak.
43) TIR Sözleşmesine istinaden verilen taşıt onay belgelerini vermek.
44) Ulaştırma mevzuatına göre yapılan işlemlerin yürütülmesini sağlamak.
45) Kanuni saklama süreleri sona eren belgelerin, ayıklama ve imha işlemlerini yürütmek.
46) Gümrük ve Ticaret Müfettişleri, Bölge Müdürlükleri, yargı mercileri veya diğer yetkili mercilerce istenilen beyanname ve ekleri ile diğer tüm belgeleri ilgililere göndermek, işlemleri bitenlerin iadesini sağlamak.
47) Kaçak eşya ambarlarına alman eşyalarla ilgili mahkemelerle yapılan yazışmaları takip etmek.
48) Gümrük ve gümrük muhafaza hizmetlerinin sürekli, etkin ve standartlara uygun şekilde yürütülmesini sağlamak ve denetlemek.
49) Görev alanı ile ilgili personelin hizmet içi eğitim planının hazırlanmasına ve uygulanmasına yardımcı olmak.
50) Fazla çalışma ve yolluk işlemlerini yürütmek.