İl Mahalli Çevre Kurulu Toplantısı Valimiz Şükrü Kocatepe başkanlığında 30.03.2016 Çarşamba günü saat: 10.00’da Valilik Makam Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.
Toplantıya; Valimiz Şükrü Kocatepe, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Vali Yardımcısı İsmail Kaygısız, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, İl Jandarma Komutanı Albay Cengiz Yıldız, Orman Bölge Müdürü Mustafa Korucu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fikret Büyüksoy, Defterdar Özgür Çelik, İl Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, AFAD Müdürü Recep Demirci, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Gülsüm Çelebi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Sefa Gökalp, Karayolları 27. Şube Şefi Sait Arıduman, DSİ 212. Şube Müdürü Muhittin Püskül ile Sanayi ve Ticaret Odalarının temsilcileri katıldı.
İlimiz Merkezefendi ve Pamukkale ilçelerinde; sanayi kuruluşları, ticari işletmeler, meskenler ile kamu kurum ve kuruluşlarında kullanılacak yakıtların kalite kriterleri, yakma sistemlerinin özellikleri ve işletilme esaslarının belirlenmesinin yanı sıra hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliğiyle belirlenmiş olan hava kalitesi sınır değerlerinin kademeli olarak azaltılması ile nüfus yoğunluğu bulunan ve çevresel gürültüye maruz kalma olasılığının yüksek olduğu alanlardan parklarda, yerleşim bölgelerinde, umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde, okul, hastane, işyeri ve diğer gürültüye hassas alanlarda insanların gürültüye maruz kalması sonucu kişilerin huzur ve sükûnunun, beden ve ruh sağlığının bozulmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak ve çevresel gürültü kalitesini korumaya yönelik gerekli esasları belirlemek amacıyla yapılan toplantıda;
1- İlimizde kullanılacak yakıtların kalite kriterleri, yakma sistemlerinin özellikleri ve işletilme esasları ile hava kirliliğinin önlenmesine yönelik alınacak tedbirler,
2- İlimizdeki sokak düğünleri, umama açık eğlence ve istirahat yerleri ile şantiyelerden kaynaklanan gürültülerin değerlendirilmesi,
3- Dilek ve temenniler.
Maddeleri görüşülüp karara bağlandı.
Gündemin 3. maddesi dilek ve temenniler bölümünde, yetkililer tarafından özellikle vatandaşlarımızdan en fazla şikâyet alınan ve huzursuzluğa neden olan konuların başında gelen;
-Hava kirliliğine maruz kalan Merkezefendi ve Pamukkale İlçelerinde ısınma amaçlı yakıt kriterlerine uyulmaması durumunda cezaların caydırıcı olması amacıyla uygulama ve yaptırımlarda çevre mevzuatı ve Kanunu kapsamında işlem yapılması.
-Sosyal Yardımlaşma Vakıflarınca ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak kömürlerin kalite standartlarına uygunluk denetiminin yaptırılarak çıkan sonucun uygun olması halinde teslim alınması ve takibinin yapılması.
-Yerleşim yerlerinde, umuma açık ve yarı açık eğlence istirahat yerleri ile açık alanda yapılan sokak düğünü ve mevlütlerin icrasında insanları rahatsız eden gürültü seviyesinin 5 desibel olduğu düşünüldüğünde, 5 desibeli aşan ve insanı rahatsız eden etkinliklerin ve ses kaynaklarının kontrolünün yapılabilmesi amacıyla “ses düzeyi kontrol cihazı taktırılarak desibel ayarlayıcı sistemlerin kullanılması”nın takibi.
Konularında istekte bulunularak Karara eklenmesi istenmiştir.
Toplantıda alınan Kararlar;
İlimiz Mahalli Çevre Kurulu 30/03/2016 tarihinde, Sayın Valimiz Şükrü KOCATEPE Başkanlığında toplanarak aşağıdaki Karar’ları almıştır:
1) Denizli İlinde kullanılacak yakıtların kalite kriterleri, yakma sistemlerinin özellikleri ve işletilme esasları ile hava kirliliğinin önlenmesine yönelik alınacak tedbirler ile ilgili olarak aşağıdaki Karar’ların alınmasına,
A- Hava Kirliliğinin Önlenmesi ve Kömür Denetimleri:
I - AMAÇ
Denizli İli, merkez sınırları içerisinde hava kirliliği ile ilgili ciddi mücadele verilmesi, Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliğiyle belirlenmiş olan hava kalitesi sınır değerlerinin kademeli olarak azaltılması ve Avrupa Birliği hava kalitesi limit değerleri artı tolerans değerlerine başlanarak kademeli bir geçiş ile AB limit değerlerine uyum sağlanması hedeflenmektedir.
II- KAPSAM
Bu Karar; sanayi kuruluşları, ticari işletmeler, meskenler ile kamu kurum ve kuruluşlarında kullanılacak yakıtların kalite kriterleri, yakma sistemlerinin özellikleri ve işletilme esasları ile hava kirliliğinin önlenmesine yönelik alınacak tedbirleri kapsamaktadır.
II – DAYANAK
Bu Karar; 2872 Sayılı Çevre Kanunu; Mülga 4856 sayılı Çevre ve Orman Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 1, 2 ve 9 uncu maddeleri; 5393 sayılı Belediye Kanunu; 5326 sayılı Kabahatler Kanunu; 13.01.2005 tarih ve 25699 sayılı Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği (IKHKKY); 14.05.2007 tarih ve 26522 sayılı Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik; 07.02.2009 tarih ve 27134 sayılı Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik; 06/06/2008 tarih ve 26898 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği, 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği; 2011/4 sayılı İthal Katı Yakıtlar Genelgesi, 09.09.2013 tarih ve 2013/37 sayılı Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Genelgesi, 2013/40 sayılı Katı Yakıt Numune Alma ve Analiz Genelgesine dayanılarak hazırlanmıştır.
III – ISINMA AMAÇLI YAKIT ÖZELLİKLERİ
a)Isınma Amaçlı Katı Yakıt Özellikleri
1-Isınma Amaçlı Yerli Kömür Özellikleri: Denizli Merkez (Pamukkale ve Merkezefendi) sınırları içerisinde eleme ve yıkama işlemine tabi tutulmuş ısınma amaçlı kullanılacak yerli kömürlerde aşağıdaki özellikler aranır.
Yerli Kömürlerin Özellikleri
|
Sınırlar
|
Alt Isıl Değer (kuru bazda)
|
: En az 5400 Kcal/kg (-200 tolerans)
|
Toplam Kükürt (kuru bazda)
|
: En çok % 1,2 (+ 0,1 tolerans)
|
Toplam Nem (orijinalde)
|
: En çok %25
|
Kül (kuru bazda)
|
: En çok %20
|
Boyut* (satışa sunulan)
|
: 18-150 mm (18 mm altı ve
150 mm üstü için en çok % 10 tolerans)
|
* Mekanik beslemeli (stokerli) yakma tesisleri için kömür boyutu en az 10-18 mm olabilir.
Diğer yerleşim yerlerinde ise 07.02.2009 tarih ve 27134 sayılı Resmi Gazete ile değişik Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği 23. Madde Tablo–11 veya Tablo–12’de belirtilen özelliklerdeki kömürler kullanılabilir.
2-Isınma Amaçlı İthal Kömür Özellikleri: İlimizde eleme ve yıkama işlemine tabi tutulmuş ısınma amaçlı kullanılacak ithal taş ve linyit kömürlerde aşağıdaki özellikler ve sınırlar aranır.
İthal Kömürlerin Özellikleri
|
Sınırlar
|
Alt Isıl Değer (kuru bazda)
|
: En az 7200 (-200 tolerans) Kcal/kg
|
Toplam Kükürt (kuru bazda)
|
: En çok. % 0,9 (+0,1 tolerans)
|
Uçucu Madde (kuru bazda)
|
: % 12-31 (+2 tolerans)
|
Toplam Nem (orijinalde)
|
: En çok % 10 (+1 tolerans)
|
Kül (kuru bazda)
|
: En çok % 10
|
Boyut* (satışa sunulan)
|
: 18-150 mm ( en çok ±% 10 tolerans)
|
* Mekanik beslemeli (stokerli) yakma tesisleri için kömür boyutu en az 10-18 mm olabilir.
3-Isınma Amaçlı Briket Kömür Özellikleri: İlimizde ısınma amaçlı olarak TS 12055 "Kömür Briketi - Isınmada Kullanılan" standardını sağlayan briket kömürleri satılabilir ve kullanılabilir.
4-Isınma Amaçlı Prina Özellikleri: Prinanın yakılması yasaktır.
- Isınma Amaçlı Sıvı Yakıt Özellikleri
6 nolu Fuel–Oil’in ısınma amacıyla kullanılması yasaktır. Sıvı yakıtlı kazanlarda ısınma amaçlı, kükürt oranı en fazla %1 (+0,1 tolerans) olan yerli veya ithal fuel-oil kullanılabilir.
- Isınma Amaçlı Gaz Yakıt Özellikleri
İlimizde ısınma amaçlı gaz yakıt olarak; hava gazı, doğalgaz, sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG), hidrojen, biyogaz, arıtma gazı, kok fırını gazı, grizu, yüksek fırın gazı, rafineri gazı ve sentetik gazlar kullanılabilecektir. Gaz yakıtların içindeki kükürdün hacimsel oranı % 0.1’i geçemez.
IV – SANAYİ AMAÇLI YAKIT ÖZELLİKLERİ
1- Sanayi Amaçlı Yerli Kömür Özellikleri: Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinde belirtilen sınır değerlerin sağlanması ve tozumayı önleyici tedbirlerin alınması kaydıyla torbalama şartı ve boyut kısıtlaması yoktur.
2- Sanayi Amaçlı İthal Kömür Özellikleri: İlimizde sanayi amaçlı kullanılacak ithal kömürlerde aşağıdaki özellikler ve sınırlar aranır.
Sanayi Amaçlı İthal Kömür Özellikleri
|
Sınırlar
|
Toplam kükürt oranı (kuru bazda)
|
En çok % 1 (+0.1 tolerans)
|
Alt ısıl değeri (kuru bazda)
|
En az 6500 kcal/kg (-500 tolerans)
|
Uçucu madde (kuru bazda)
|
En çok %36 (+1 tolerans)
|
V – YAKILMASI YASAK MADDELER
Denizli il sınırları içerisinde; petrol koku, kullanılmış mineral ve madeni yağlar, ömrünü tamamlamış araç lastikleri, araba plastiği parçaları, tezek, katı atıklar ve tekstil artıkları, kablolar, ıslak odun, boyalı odun, plastik, lastik, kauçuk, kablo, naylon vb., toksin içerikli atık malzemeler, ev eşyaları ve yemek atıkları gibi evsel atıklar , gıda üretimi artıkları (nohut, leblebi, fıstık kabuğu, fındık kabuğu v.b.) özel atıklar, tıbbi atıklar, asfalt ve asfalt ürünleri, boya ve boya ürünleri, fuel-oil kapları ile kömür torbaları sobalarda veya kalorifer kazanlarında, çöp bidonlarında, açık alanlarda vb. yerlerde ısınma veya başka bir amaçla yakmak yasaktır. Bununla ilgili denetim ve kontroller; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve/veya yetki devri yapılan ilgili belediyeler tarafından yapılarak, Kabahatler Kanununa ve/veya 2872 sayılı Çevre Kanununa göre cezai işlem uygulanacaktır.
VI – KATI YAKIT ÜRETİCİ VE SATICILARININ UYACAĞI KURALLAR
Isınma maksatlı kullanılan ithal ve yerli katı yakıtlar (odun, kömür, briket kömür, vb.) için Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi, Uygunluk İzin Belgesi, Satış İzin Belgesi, Dağıtıcı Kayıt Belgesi ve İhalelere Katılım ile ilgili işlemler 2010/14 sayılı Hava Kirliliğinin Kontrolü ve Önlenmesi Genelgesi kapsamında değerlendirilecektir. Bu hükümlere göre yapılacak ilimiz sınırları içerisinde yapılacak denetimler ve belgelendirme işlemleri için Valilikçe (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi elamanlarından) oluşturulan “Hava Kirliliğinin Önlenmesi ve Kömür Denetim Mobil Ekibi” tarafından gerçekleştirilir. Bu ekipte İl Halk Sağlığı Müdürlüğünden sürekli (12 ay) bir personel görevlendirilir. Gerektiğinde ilgili Belediyesinden bir personel görevlendirilir.
VIII- TÜKETİCİLERİN UYACAĞI KURALLAR
Tüketiciler bu Mahalli Çevre Kurulu Kararında özellikleri belirtilen ve izin verilerek belgelendirilen yakıtları kullanabileceklerdir. İzin verilenlerin dışında yakıt bulundurmak ve kullanmak yasaktır.
1-Denizli Merkez (Pamukkale ve Merkezefendi) sınırları içerisinde doğalgaz altyapı çalışmalarının tamamlanmadığı bölgelerdeki merkezi ısıtma sistemine sahip katı/sıvı yakıt kullanan 5 daire ve üzeri bağımsız bölüme sahip bina, apartman, site, kamu lojmanları vb. yerleşimleri ile Kamu, Kurum ve Kuruluşlarına ait binalar ile okullar, hastaneler, öğrenci yurtları, apartlar, otel ve moteller baca gazı emisyonlarını, Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ile belirlenen emisyon sınır değerlere çekebilmek için TSE belgeli, Makina Mühendisleri Odası ve/veya Üniversitelerin Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından onaylanmış filtre sistemlerini, yakma tesisi ile baca arasına kazan maksimum kapasitesine uygun kapasitede kuracaklardır. Yukarıda belirtilen yapılarda doğalgaz, LPG, hidrojen, biyogaz, arıtma gazı, kok fırını gazı, gruzu, yüksek fırın gazı ve sentetik gazlar kullanılması halinde filtre mecburiyeti olmayacaktır. Ancak her halde sistemden kaynaklanan arızadan dolayı çevre kirliliğine sebep olanlara ilgili belediye tarafından 2872 sayılı Çevre Kanununa göre cezai işlem uygulanacaktır.
2-Siklonlar, elektrostatik çöktürücüler (ESP), torba ve kuru filtre şeklinde olabilecek filtrelerde tek tip model kullanımı öngörülmeyip, TSE belgeli ve/veya Makina Mühendisleri Odası tarafından onaylanmış partikül maddenin emisyon azaltımını sağlayan sulu filtre haricinde her türlü filtre kullanımı mümkündür.
3-Filtre yaptıran binalarca filtre, kazan ve baca bakımlarının periyodik olarak yaptırılması ve bunun belgelenmesi gerekmektedir.
4-Katı yakıtlı kaloriferli binalarda Kalorifer Kazanları Yakma Talimatnamesine göre kalorifer kazanları yakılacaktır. Yakma sistemi sahiplerince kış sezonundan önce yılda en az bir defa tüm ısıtma tesisatının bakım/onarım ve baca temizliğinin gereği gibi yaptırılması ve belgelendirilerek denetimlerde ibraz edilmesi, kalorifer tesisatlarının iyi izole edilerek ısı kayıplarının önlenmesi, kalorifer kazanlarının alev ve duman borularının haftada en az iki kere temizletilmesi, soba ve bacaların periyodik temizliğinin yaptırılması zorunludur.
5- Tüketiciler; kömür satıcılarından Uygunluk İzin Belgesi ve Satış İzin Belgesi, sevk irsaliyesi, fatura/perakende satış fişi almak ve denetleme esnasında görevlilere ibraz etmekle yükümlüdür.
6-Satın aldıkları kömürlerden dolayı ihbar ve şikayetçi olan ancak fatura, fiş, irsaliye gibi belgeleri ibraz etmeyen tüketiciler, şikayet ve ihbarlarının değerlendirilmesi sonucunda oluşacak yasal yükümlülükleri kendilerine aittir. Ayrıca şikayetlerde fatura, fiş, irsaliye ibraz edilmediği taktirde şikayet işleme konulmayacaktır.
7-Petrol koku, kullanılmış mineral ve madeni yağlar, ömrünü tamamlamış araç lastikleri, araba plastiği parçaları, tezek, katı atıklar ve tekstil artıkları, kablolar, ıslak odun, boyalı odun, plastikler, ev eşyaları ve yemek atıkları gibi evsel atıklar, özel atıklar, tıbbi atıklar, asfalt ve asfalt ürünleri, boya ve boya ürünleri, prina ile fuel-oil kaplarının ve prinanın ısınma amacıyla yakılması yasaktır.
8-Stokerli (mekanik beslemeli) yakma sistemleri; TSE belgeli, otomatik yüklemeli, fanlı ve döner ızgaralı olmalı bunun yanında ön yanmayı temin edecek şekilde sürekli yanma sağlanmalıdır.
9-Bacalarından kötü duman çıkan ve gerekli önlemleri almayan bina, site, iş hanı yönetim ve apartman sahipleri veya kalorifer kazanı ateşçisine Kabahatler Kanunun 32. maddesi gereği ilgili belediye tarafından cezai yaptırım uygulanacaktır. Ayrıca, gerekli görülmesi halinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yeterliliği bulunan laboratuvarlara baca gazı emisyonlarının ölçtürülmesi sağlanacak ve ölçüm sonuçları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediye Başkanlığına sunulacaktır.
10-Kış Sezonunda (1 Ekim-31 Mart tarihleri arasında); dış ortam sıcaklığı gece ve gündüz 15 derecenin üzerinde olduğu günlerde kalorifer ve sobalar yakılmayacaktır. Kalorifer ve sobaların işyerlerinde bina iç ortam sıcaklığı 18 derece, konutlarda ise 20 dereceden yukarıda olmayacak şekilde yakılır. Duyurular ve kontroller ilgili Belediyeler ve Kaymakamlıklarca yapılır.
11-Hastaneler, yatılı ve gündüzlü okullar, öğrenci yurtları, yaşlılar ve güçsüzler yurtları, kreşler, terminaller ve kolluk binalarının kalorifer ve sobaları iç ortam sıcaklığı 20 dereceden yukarı olmayacak şekilde devamlı olarak, ancak hava kirliliğine neden olmayacak şekilde yakılır.
12-Vatandaşların yoğun olarak dışarıda bulundukları saatler olan sabah 06:00 – 09:00 ve akşam 16:00 – 19:00 saatleri arasında kalorifer ve sobaların ilk ateşlemeleri veya kömür ilavesi yapılmayacaktır. Bu saatlerden önce veya bu saatlerden sonra kalorifer ve sobaların ilk ateşlemeleri veya kömür ilaveleri yapılabilir. Aksi takdirde, Kabahatler Kanununca yasal işlem uygulanır.
13-İşyeri ve konutlarda Kalorifer Kazanı Ateşçi Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamaz, ateşçi belgesi olan kişiler aynı mahallede veya ikamet ettiği yerin 500 metre çapında olmak koşuluyla en fazla 4(dört) yakma tesisi (kalorifer kazanı) ateşlemesini yapabilir. Kalorifer dairesinde yakıcının çalıştığı 4 binanın ismi yazılı olacak şekilde resimli bir belge düzenlenecek ve bu belge yakıcının çalıştığı bina yöneticileri tarafından imzalanmış olmalıdır. Aksi halde işyeri sahibi, apartman sahibi ve yöneticiler veya ateşçi belgeli yakıcılar hakkında Kabahatler Kanunun 32. maddesi gereği yasal işlem yapılır.
14-Başta resmi bina ve okullar olmak üzere tüm yeni yapılan binalar; 05.12.2008 tarih ve 27075 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” hükümlerine uygun yapılacak ve bu yönetmelik uyarınca, TS 825 standardında belirtilen hesap metoduna göre, yetkili makina mühendisi tarafından hazırlanan "ısı yalıtımı projesi" imara ilişkin mevzuat gereğince yapı ruhsatı verilmesi safhasında tesisat projesi ile birlikte ilgili idarelerce istenecektir.
15-Binaların dıştan yalıtımına, çift camlı olmasına ve özellikle kış gelmeden önce ısı kaçağı olan noktalarda (pencere ve dış kapılarda) gerekli önlemlerin alınmasına dikkat edilecektir. Isı yalıtımlarında veya mantolamada kullanılan malzemeler, 19.12.2007 tarih ve 26735 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uygun olacaktır.
16-Okullarda ve resmi binalarda değiştirilmesi gereken pencereler ısı camlı pencerelerle değiştirilecek, kaloriferli okullarda radyatörlerde termostatlı vana kullanılacaktır.
17-Okullarda ve resmi binalarda giriş kapısının kendiliğinden kapanabilir ve hava sızdırmaz yapılmasına önem verilecektir.
18-Vatandaşlar Denizli Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde hava kirliliğine ilişkin şikâyetlerini Denizli Büyükşehir Belediyesi ALO 153 (ZABITA) nolu telefon hattına yapabileceklerdir.
IX – SANAYİ TESİSLERİNİN UYACAĞI KURALLAR
1-Endüstriyel Tesislerle ilgili hususlarda Bakanlığımızca yayınlanan 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ve 16 Ekim 2009 Tarih ve 2009/19 no’lu Bakanlık Genelgesinde belirtilen hususlara uyulması gerekmektedir.
2-Tozumayı önleyici her türlü tedbirin kömürü satan, taşıyan ve sanayi tesisi sahibi tarafından ilgili mevzuata göre alınması koşulu ile sanayi amaçlı tüketilecek yerli ve ithal kömürlerin torbalanması gerekmemektedir.
3-Kömürlerin ve cürufların taşınması esnasında tozumayı önleyici gerekli tedbirlerin alınması.
X – EĞİTİM HİZMETLERİ
1- İlimizde kalorifer kazanlarının tekniğine uygun yakılması ve kazan bakımı işlerinde çalışacaklar için Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce ilgili kurumların katılımıyla “Yetkili Kalorifer Ateşçisi Kursları” ve hizmet içi eğitim kurslarının düzenlenmesine yönelik çalışmaların yapılması, bu kapsamda kalorifer ateşçisi ve bina yöneticilerinin eğitilmesi ve denetlenmesi Milli Eğitim Müdürlüğü ve Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanacaktır.
2- Hava kirliliği ile ilgili halkı bilgilendirici broşür, kitapçık vs. bastırılarak dağıtılması ve eğitim programlarının düzenlenmesi ayrıca halkın bilinçlendirilmesi amacıyla görsel sunumlar hazırlanıp yerel TV’lerde yayınlanması Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanacaktır.
XI – DENETİM VE CEZAİ MÜEYYİDELER
- Sanayi tesislerinde yapılacak denetimlerde, katı yakma tesislerinde kullanılan yakıta bağlı olarak açığa çıkan kirletici konsantrasyonu ölçümünü Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personeli nezaretinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yeterlilik sahibi laboratuvarlarca yapılır.
- Konutlarda yapılacak denetimlerde, katı yakma tesislerinde kullanılan yakıta bağlı olarak açığa çıkan kirletici konsantrasyonu ölçümü Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü veya Denizli Büyükşehir Belediyesi Koordinatörlüğünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yeterlilik sahibi laboratuvarlarca yapılır.
- Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden Satış İzin Belgesi olmayan ısınma amaçlı katı yakıtların Denizli il sınırları içerisinde satılması, satın alınması ve kullanılması yasaktır.
- Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi almayan ithalatçı/üretici/dağıtıcı ve satıcılar perakende katı yakıt satışı yapamazlar.
- Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ve ilgili Genelgeler kapsamında denetim veya belgelendirme amacıyla Denizli il sınırları içerisinde yapılacak katı yakıt numunesi alımları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü veya Denizli Büyükşehir Belediyesi denetim ekipleri tarafından yapılır.
- Denetim ekibi tarafından; denetim veya şikâyete istinaden; üretim veya torbalama tesislerinden, taşıma aracından, depodan, satış yerlerinden, bayilerden ve tüketim yerlerinden katı yakıt numuneleri alınacaktır. Ayrıca; gerektiği durumlarda, Merkez (Pamukkale ve Merkezefendi) sınırları içerisinde satışı yasak olan yakıt girişini engellemek amacıyla il merkezine giriş ve çıkışlarda kontrol noktaları oluşturulup denetim ekibi tarafından İl merkezine kömür taşıyan araçlar durdurulup araçlardan kömür numuneleri alınacaktır. Numune analiz sonucunda olumsuzluk tespit edildiği takdirde kömürler toplattırılarak geri gönderilecektir.
- Katı yakıtlardan, 2013/40 sayılı Katı Yakıt Numune Alma ve Analiz Genelgesine göre TS 5125 ve TS 2390 sayılı standartların belirlediği şekilde numune alınarak IKHKK Yönetmeliği’nin 26 ncı maddesi kapsamında belirtilen laboratuarlarda analiz yaptırılır. Alınan numune bir firmaya ait ise analiz yaptırma bedeli firma tarafından karşılanır. Numune tüketim yerinden (konutlardan) alınması durumunda, analizi akredite olmuş Denizli Büyükşehir Belediyesi laboratuvarı yapacaktır. 3 daire altındaki apartman/site/apart vb. yerlerden analiz ücreti talep edilmeyecek, 3 daire ve üzerindeki apartman/site/apart vb. yerlerden alınan numune sonuçları olumsuz çıkması durumunda analiz ücreti talep edilecektir. Analiz ücreti numunenin alındığı tüketim yeri sahip veya yöneticisinden alınacaktır.
- Denetim ve şikayetlerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce ve/veya yetki devri yapılan Büyükşehir Belediyesince 3 adet numune alınır. Bunlardan 2 adeti şahit numune olacak, alınan şahit numunelerden 1 adeti numune alınan firmaya ve/veya şahıslara diğer şahit numune ise denetimi yapan idarede muhafaza edilecektir. 3 üncü numune ana numune olarak Bakanlığımızca yetkilendirilmiş laboratuvarlara analiz için gönderilecektir.
- Katı yakıt numunesinin analiz sonuçları herhangi bir parametrede, Yönetmelik ve Mahalli Çevre Kurulu Kararında belirtilen limit değerlerini sağlamaması (olumsuz olması) halinde, katı yakıtın satışı durdurulur ve miktarı tespit edilir. Durumun ilgili firmaya tebliğinden itibaren 7 iş günü içinde, firmanın yazılı talebi üzerine ve giderleri firma tarafından karşılanmak şartıyla, firma ve/veya şahıslarda bulunan 1’inci şahit numune ilk analizi yapan laboratuvar dışında yetkili başka bir laboratuvara gönderilir. Şahit numunenin analizi sonucunda da istenilen limit değerler sağlanmıyorsa, Çevre Kanunu’nun 15 inci ve Ek 6’ncı maddeleri gereğince numunenin temsil ettiği katı yakıtın miktarı tespit edilerek satışı durdurulur ve satış izin belgesi iptal edilir.
Yetkili Kurum tarafından; firmada bulunan 1’inci şahit numunenin analiz sonucu istenilen limit değerlerini sağlıyorsa (olumlu ise), analiz sonucunun ilgili firmaya tebliğinden itibaren 15 iş günü içinde firmanın yazılı talebi üzerine ve giderleri firma tarafından karşılanmak şartıyla, yetkili kurumda bulunan 2’nci şahit numunenin analizine gidilecektir. 2’nci şahit numune Bakanlığımız Çevre Referans Laboratuvarına gönderilecektir. Şahit numunelerin de analizinin sonucu 2 olumsuz,1 olumlu sonuç bulunması halinde analiz sonucu olumsuz; 2 olumlu, 1 olumsuz sonuç bulunması halinde analiz sonucu olumlu olarak kabul edilecektir. Analiz sonucunun olumsuz olması halinde yeni numune alınmaz.
- Denizli Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ve Mahalli Çevre Kurulu Kararı hükümlerinin uygulanması ile ilgili denetim ve kontrollerle; katı yakıt satış yerleri ve bayileri, taşıma araçlarında, binalarda, konutlarda ve sitelerde; katı yakıt, yakma sistemleri, açma ve çalışma ruhsatları, tartı kontrolleri ve denetimi, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü koordinasyonundaki denetim ekibi tarafından yapılır. Olumsuzluk tespiti halinde; Belediye mevzuatı ve Kabahatler Kanunun 32. maddesi veya 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince cezai yaptırım uygulanır.
- Tüketim yerlerinde yapılacak denetimlerde; belgesiz yakıtın bulunup bulunmadığı, Kazan Yakma Talimatnamesi, kalorifer kazanı ve bacasının temiz olup olmadığı, uygun yakmanın yapılıp yapılmadığı, Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Hakkındaki Mevzuatta belirlenen standartlara aykırı emisyona neden olup olmadığı ve ateşçilere ait Ateşçi Belgesi kontrol edilecek ve olumsuzluk halinde Belediye Kanunu ve Kabahatler Kanunu kapsamında veya 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince cezai yaptırım uygulanacaktır.
- Denizli Merkez (Pamukkale ve Merkezefendi) sınırları içerisinde doğalgaz alt yapı çalışmalarının tamamlandığı bölgelerdeki; merkezi ısınan konutlarda 2016 yılı Eylül ayı sonu itibariyle doğalgaz dönüşümünün yapılarak, kullanıma geçilmesinin zorunlu hale getirilmesine,
- Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığından aldığı yetki devri ile Çevre Kanununca gerekli denetimleri yapacaktır.
- Hava kirliliği yönünden özel önem taşıyan bölgelerde veya kirliliğin ciddi boyutlara ulaştığı zamanlarda ve yerlerde veya kritik meteorolojik şartlarda yönetmeliklerle öngörülen önlemleri almayan, yasaklara aykırı davranan ya da Mahallî Çevre Kurulunca bu konuda alınan kararlara uymayanlara 2872 sayılı Çevre Kanunu veya Kabahatler Kanunun 32. maddesi gereğince cezai işlem uygulanacaktır.
15-Sosyal Yardımlaşma Vakıfları tarafından dağıtılan kömürlerin Kaymakamlıklarca, tahlil yaptırıldıktan sonra olumlu sonuç çıkması durumunda teslim alınması ve takibinin yapılması sağlanacaktır.
XII – HAVA KALİTESİ İNDEKSİ, UYARI EŞİKLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER
Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği 30. maddesi ve Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği gereğince aşağıdaki Karar’ların alınmasına;
Ulusal Hava Kalitesi İndeksi, EPA Hava Kalitesi İndeksini ulusal mevzuatımız ve sınır değerlerimize uyarlayarak oluşturulmuştur. 5 temel kirletici için hava kalitesi indeksi hesaplanmaktadır. Bunlar; partikül maddeler (PM10), karbon monoksit (CO), kükürt dioksit (SO2), azot dioksit (NO2) ve ozon (O3) dur.
İlimizde bulunan Hava Kalitesi İzleme İstasyonlarında hali hazırda 2 temel kirletici indeksi hesaplandığından, şehrimizin “iyi” (HKİ 0-50) sınıfta yer alması için, MÇK tarafından onaylanan “Denizli Temiz Hava Eylem Planı”nın uygulanmasında tüm Kurum/Kuruluşların, üzerine düşen görevleri titizlikle yerine getirmesi hususunda gerekli çabanın sarfedilmesine,
Tablo 1: EPA Hava Kalitesi İndeksi
Hava Kalitesi İndeksi
(AQI) Değerler
|
Sağlık Endişe Seviyeleri
|
Renkler
|
Anlamı
|
Hava Kalitesi İndeksi bu aralıkta olduğunda..
|
..hava kalitesi koşulları..
|
..bu renkler ile sembolize edilir..
|
..ve renkler bu anlama gelir.
|
0 - 50
|
İyi
|
Yeşil
|
Hava kalitesi memnun edici ve hava kirliliği az riskli veya hiç risk teşkil etmiyor.
|
51 - 100
|
Orta
|
Sarı
|
Hava kalitesi uygun fakat alışılmadık şekilde hava kirliliğine hassas olan çok az sayıdaki insanlar için bazı kirleticiler açısından orta düzeyde sağlık endişesi oluşabilir.
|
101- 150
|
Hassas
|
Turuncu
|
Hassas gruplar için sağlık etkileri oluşabilir. Genel olarak kamunun etkilenmesi olası değildir.
|
151 - 200
|
Sağlıksız
|
Kırmızı
|
Herkes sağlık etkileri yaşamaya başlayabilir, hassas gruplar için ciddi sağlık etkileri söz konusu olabilir.
|
201 - 300
|
Kötü
|
Mor
|
Sağlık açısından acil durum oluşturabilir. Nüfusun tamamının etkilenme olasılığı yüksektir.
|
301 - 500
|
Tehlikeli
|
Kahverengi
|
Sağlık alarmı: Herkes daha ciddi sağlık etkileri ile karşılaşabilir.
|
Tablo 2: Ulusal Hava Kalitesi İndeksi Kesme Noktaları
İndeks
|
HKİ
|
SO2 [µg/m³]
|
NO2 [µg/m³]
|
CO [µg/m³]
|
O3 [µg/m³]
|
PM10 [µg/m³]
|
1 Sa. Ort.
|
1 Sa. Ort.
|
8 Sa. Ort.
|
8 Sa. Ort.
|
24 Sa. Ort.
|
İyi
|
0 – 50
|
0-100
|
0-100
|
0-5500
|
0-120L
|
0-50
|
Orta
|
51 – 100
|
101-250
|
101-200
|
5501-10000
|
121-160
|
51-100L
|
Hassas
|
101 – 150
|
251-500L
|
201-500
|
10001-16000L
|
161-180B
|
101-260U
|
Sağlıksız
|
151 – 200
|
501-850U
|
501-1000
|
16001-24000
|
181-240U
|
261-400U
|
Kötü
|
201 – 300
|
851-1100U
|
1001-2000
|
24001-32000
|
241-700
|
401-520U
|
Tehlikeli
|
301 – 500
|
>1101
|
>2001
|
>32001
|
>701
|
>521
|
L: Limit Değer
B: Bilgi Eşiği
U: Uyarı Eşiği
Tablo 3: İndeks Hesaplanan Parametrelerin Sınır Değerleri
Parametre
|
SO2 [µg/m³]
|
NO2 [µg/m³]
|
CO [µg/m³]
|
O3 [µg/m³]
|
PM10 [µg/m³]
|
1 Sa. Ort.
|
1 Sa. Ort.
|
8 Sa. Ort.
|
8 Sa. Ort.
|
24 Sa. Ort.
|
Ulusal Sınır Değer
|
440
|
280
|
12.000
|
120
|
80
|
AB Üye Ülkeleri Sınır Değeri
|
350
|
200
|
10.000
|
120
|
50
|
UYARI EŞİKLERİ VE KİRLİLİK DERECELERİ
|
SO2 (Mikrogram/m3)
|
Partikül Madde (Mikrogram/m3)
|
1. SEVİYE
|
500
|
260
|
2. SEVİYE
|
850
|
400
|
3. SEVİYE
|
1100
|
520
|
4. SEVİYE
|
1500
|
650
|
(Nispi nem miktarının %90’ın üstüne çıkması halinde, yukarıdaki bütün değerler %10 eksiği ile uygulanacaktır.)
Yukarıdaki parametrelerden herhangi birinin belirtilen değere ulaşması halinde uyarı seviye planı uygulanacaktır.
1.SEVİYE UYARI PLANI VE ÖNLEMLERİ
Partikül maddenin 24 saat ortalaması 260 µg/m³ veya SO2’nin 1 saat ortalaması 500 µg/m³ ise, genel tedbirlere ek olarak;
a) Kalorifer ve sobaların ilk yakma saatleri, sabah 05-06, öğleden sonra 15-16 arasıdır.
b) Tatil günlerinde (hastaneler, yatılı okullar, öğrenci yurtları, huzurevi, terminal ve Kolluk binaları vb. hariç) tüm kamu bina ve tesisleri ile özel iş hanlarında sobalar ve kaloriferler yakılmayacaktır.
Resmi kurumların tatil günleri ve 24 saat hizmet görmek durumunda olan servisler için kalorifer ve sobalar %50 kapasite ile yakılacaktır.
2.SEVİYE UYARI PLANI VE ÖNLEMLER
Partikül maddenin 24 saat ortalaması 400 µg/m³ veya SO2’nin 1 saat ortalaması SO2 850 µg/m³ ise, genel tedbirlere ve 1.kademedeki önlemelere ek olarak;
a) 2. ve 3. Sınıf Gayrı Sıhhi Müesseseler yoğun duman emisyonlarını %50 düşürecek şekilde çalışmalarını ayarlayacaktır.
b) Kalorifer ve sobalar günde yalnız iki defa toplam 6 saati geçmemek üzere 3’er saat yakılacaktır. Tamamen söndürülmesi teknik bakımdan mahsurlu görülen kalorifer kazanları yine en az düzeyde yakılacaktır.
3.SEVİYE UYARI PLANI VE ÖNLEMLER
Partikül maddenin 24 saat ortalaması 520 µg/m³ veya SO2’nin 1 saat ortalaması 1100 µg/m³ ise, genel tedbir ile 1. ve 2. kademedeki önlemelere ek olarak;
a) Haftanın çift sayılı günlerinde plakasının son rakamı çift, tek sayılı günlerinde ise plakasının son rakamı tek sayı ile biten özel binek otoları trafiğe çıkabileceklerdir.
b) İlk ve orta dereceli okullar tatil edilecektir.
c) Soba ve kaloriferler günde 1 defa 3 saat süre ile yakılacaktır.
d) Birinci Sınıf Gayrı Sıhhi Müesseseler kapasitelerini %50 azaltacaklardır.
4.SEVİYE UYARI PLANI VE ÖNLEMLER
Partikül maddenin 24 saat ortalaması 521 µg/m³’üzerinde veya SO2’nin 1 saat ortalaması 1101 µg/m³’ün üzerinde ise, genel tedbirler ile 1.,2.,3. kademedeki önlemelere ek olarak;
a) Tüm okul resmi daire ve işyerleri tatil edilecektir.
b) Resmi makam otoları, askeri, emniyet, itfaiye arabaları, zaruri ihtiyaç maddeleri taşıyan araçlar ve ambulans hariç olmak üzere tüm motorlu araçlar trafikten men edilecektir.
c) Zorunlu ihtiyaç maddeleri üreten ve halk sağlığı ile direk ilgisi bulunan işyerleri dışındaki 1.2.3 üncü sınıf gayrı sıhhi Müesseseler tatil edilecektir.
d) Kalorifer ve sobalar tamamen söndürülecek, Sağlık Kurum ve Kuruluşları kendi bünyelerinde gerekli önlemleri alacak, elektrikli ısınma cihazlarını ihtiyaçlarına göre kullanacaklardır.
e) Tüm Kamu ve Özel Hastaneler ile diğer tedavi kurumlarında Baştabiplerce, ihtiyacı karşılayacak şekilde yatak, dumandan ileri gelebilecek rahatsızlıkların tedavisi için gereken ilaç ve malzemeler hazır bulundurulacaktır.
f) Özel ve resmi ambulanslar en kısa sürede İl Sağlık Müdürlüğü emrine verilecektir.
g) Zorunlu olmadıkça pencereler açılmayacaktır.
Bu Kararların Denizli Merkez (Pamukkale ve Merkezefendi) sınırları içerisinde uygulanmasına,
YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN DÜZENLEMELER
-05/11/2014 tarih ve 42 sayılı Denizli İli Mahalli Çevre Kurulu Kararı, Ek Gündem Maddesi hariç yürürlükten kaldırılmıştır.
-15.12.2015 tarih ve 47 sayılı Denizli İli Mahalli Çevre Kurulu Kararı 2. Gündem Maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
ÇEVRESEL GÜRÜLTÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ VE YÖNETİMİ
AMAÇ:
Çevresel gürültüye maruz kalınması sonucu kişilerin huzur ve sükûnunun, beden ve ruh sağlığının bozulmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak, özellikle çevresel gürültüye maruz kalma seviyelerinin insan sağlığı üzerinde zararlı etkilere sebep olabileceği ve çevresel gürültü kalitesini korumanın gerekli olduğu yerlerde, gürültüyü önlemeye yönelik esasları belirlemektir.
KAPSAM:
Nüfusun yoğun olduğu alanlarda, parklarda, yerleşim bölgelerinde, umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde, okul, hastane, işyeri ve diğer gürültüye hassas alanlarda insanların maruz kaldığı çevresel gürültüler ile çevresel titreşime yönelik usul ve esasları kapsar.
DAYANAK:
09.08.1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanununun 14’üncü maddesi, 04.06.2010 tarih ve 27601 sayılı Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği (Değişiklik:27.04.2011-27917 R.G.), 14.07.2005 tarihli İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik, 2011/11 no’lu Eğlence Yerlerinden Kaynaklanan Çevresel Gürültünün Kontrolü Genelgesi ve 18.11.2015 tarih ve 29536 sayılı Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi Yönetimi ve Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
TANIMLAR:
Canlı Müzik: Gerçek enstrüman ve/veya seslerle veya banttan ya da elektronik olarak yükseltilmiş ses kaynağı (amfikilatör, yükseltici) kullanılarak yapılan müzik türüdür.
Çevresel Gürültü: Ulaşım araçları, karayolu, demir yolu, hava yolu, deniz yolu trafiği, açık alanda kullanılan teçhizat, şantiye alanları, sanayi tesisleri, atölye, imalathane, işyerleri vb. ile umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinden çevreye yayılan gürültü dahil olmak üzere insan faaliyetleri neticesinde oluşan zararlı ve istenmeyen açık hava sesleridir.
Ev Faaliyetleri ve Komşuların Oluşturduğu Gürültü: Konutlarda kişilerin kendi davranış ve alışkanlıklarından kaynaklanan; kapı, pencere kapatma, yürüme, konuşma, temizlik yapma, mobilya çekme, televizyon seyretme, radyo dinleme, her türlü müzik aleti, çamaşır makinesi, buzdolabı, elektrik süpürgesi, mekanik veya motorlu dikiş makinesi, matkap, testere, öğütücü, çim biçme makinesi, koşu bandı gibi ekipmanları kullanma, hava kanalları, temiz ve pis su tesisatı, jeneratör, hidrofor, kompresör, yakma kazanı, asansör, çöp bacaları, mahalle aralarında ve meskenlerde yapılan düğün, asker uğurlamaları ve benzeri kutlamalar, evcil hayvan besleme ile bina içinde yapılacak tadilat nedeniyle oluşan gürültüyü” kapsar.
Çevresel Gürültü Seviyesi Değerlendirme Raporu: Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2’sinde yer almayan ve bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce kurulmuş veya bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra kurulması planlanan veya kurulup işletmeye geçen işletmelerin, tesislerin, işyerlerinin değerlendirme yöntemleri kullanılarak oluşması muhtemel çevresel gürültü seviyelerinin belirlendiği ve sınır değerlerin aşılıp aşılmadığını gösteren rapordur.
Akustik Rapor: Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2’sinde yer alan ve 7/3/2008 tarihinden önce kurulmuş veya bu tarihten sonra planlama ve kurulma aşamasını tamamlayarak faaliyete geçmiş işletmelerin, tesislerin değerlendirme yöntemleri kullanılarak oluşması muhtemel çevresel gürültü seviyelerinin belirlendiği ve sınır değerlerin aşılıp aşılmadığını gösteren rapordur.
Çevresel Titreşim: Maden ve taş ocakları, ulaşım araçları, sanayi ve inşaat makineleri gibi işlemlerden doğan ve yapılarda kullanım alanı dışında başka maksatlarla kullanılan hacimlerdeki faaliyetler sırasında oluşan genellikle katı, sıvı ve gaz ortamlarda yayılan ve insan vücudunca hissedilen mekanik salınım hareketleridir.
Çevresel Tedbirler: Yapıların dışında veya içinde yer alan gürültü kaynaklarından doğan seslerin, yapı içindeki kişilere ulaşıncaya kadar yayıldığı ortamda yapılabilecek her türlü gürültü kontrolü çalışmasıdır.
Çok Hassas Kullanımlar: Konut, yataklı hizmet veren sağlık kurumları, çocuk ve yaşlı bakım evleri, yatılı eğitim kurumları, öğrenci yurtları gibi kullanımlardır.
Hassas Kullanımlar: Yataklı hizmet veren konaklama tesisleri, eğitim kurumları ile dini tesislerdir.
Açık Eğlence Yeri: Oluşan sesin, bütün cephelerden atmosfere direk geçişine izin verecek şekilde olan eğlence mekânlardır.
Yarı Açık Eğlence Yeri: En az bir cephesi veya üstü açık olan veya kullanılan yapı elemanı portatif veya açılıp kapanabilir özellikte olan, içeride oluşan sesin atmosfere direkt geçişine imkân verecek şekilde açıklık (kapı, pencere, havalandırma ve benzeri) bulunan eğlence mekânlardır.
Kapalı Eğlence Yeri: Bütün cepheleri ve üstü yapı elemanları (beton, tuğla, cam ve benzeri) ile kapalı olan ve içeride oluşan sesin; kapı, pencere ve benzeri açıklıklardan atmosfere direkt geçişine imkân vermeyecek şekilde önlem alınmış eğlence mekânlardır.
A-DÜĞÜN VE EĞLENCE YERLERİNE İLİŞKİN ESASLAR:
İlimiz Genelinde ve Sokak Aralarında Düğün;
1-Elektronik olarak ses yükseltici (amfi, ses sistemi, megafon, hoparlör vb.) kullanılarak yapılan nişan, düğün, sünnet, mevlit, asker uğurlama, eğlenceli toplantılar vb. faaliyetlerden kaynaklanan gürültü seviyesinin çevreye rahatsızlık vermeyecek bir seviyede, özellikle faaliyetin yapıldığı yerden itibaren 100 metre çevresinde kesinlikle çevreye rahatsızlık vermemesi kaydıyla, ses düzeyi kontrol altında tutularak kışın hafta içi saat 23:00’e kadar, hafta sonu saat 24:00’e kadar, yazın ise hafta içi ve sonu en geç saat 24:00’e kadar sürdürülebilmesine,
2-Ses düzeyini kontrol etmek amacıyla canlı müzik yapılan ekipmana “Desibel Kontrol Cihazı (ses sabitleyici)” konulmasına ve cihazın algılama probunun (mikrafon) en yakın hoparlöre, en fazla 5 metre uzaklıkta olacak şekilde konuşlandırılmasına, cihaz ayarının en fazla 85 dB’e ayarlanmasına, cihazın algılamasını etkileyecek herhangi bir engelleyeceğinin bulunmamasına,
3-Bu tür faaliyetler nedeniyle başkalarının huzur ve sükûnunu bozacak şekilde gürültüye neden olduğu tespit edilenler hakkında ilgili kurumlar tarafından Kabahatler Kanunu çerçevesinde işlem yapılmasına,
4-Düğün, mevlit, nişan, kına gecesi gibi faaliyetler yapılmadan önce faaliyet sahibi tarafından ilgili kuruma (Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığına) bilgi verilerek faaliyet sahibinden ve organizasyonu geçekleştirecek kişi yada kuruluştan “gürültü kirliliğine sebep olmayacağına, ses seviyesinin kontrol altında tutulacağına, halkın huzur ve sükununu bozmayacağına ve gerekli önlemleri alacağına” dair uyarılmasına,
5-Ayrıca ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından, gürültü kirliliğinin önlenmesi için eğitim çalışmaları yapılmasına ve basın yoluyla da vatandaşların aydınlatılmasına,
6-2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ve 2803 Sayılı Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Kanunu’na istinaden çıkarılan Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Yönetmeliği’nde belirtilen süre de dikkate alınarak, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nin 24’üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi gereğince; çevreyi olumsuz yönde etkileyecek şekilde elektronik ses yükseltici kullanarak müzik yayını (Yönetmelikte; gerçek enstrüman ve/veya seslerle veya banttan ya da elektronik olarak yükseltilmiş ses kaynağı kullanılarak yapılan müzik türü “Canlı Müzik” olarak tanımlanmaktadır) yapan ve civardaki halkın huzur ve sükununu bozan, canlı müzik izni bulunan mevcut açık ve yarı açık eğlence yerlerinde yapılan müzik yayınının saat 23:59’dan itibaren durdurulmasına,
7-2803 Sayılı Jandarma Teşkilat Görev ve Yetkileri Kanunu’na istinaden çıkarılan 17/12/1983 tarihli ve 18254 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Yönetmeliği’nin 62 nci maddesi gereği; Jandarmanın görev ve sorumluluk alanı içindeki yerleşim yerlerinde, saat 24:00`ten sonra herhangi bir şekilde çevre halkının rahat ve huzurunu bozacak tarzda gürültü edilmesinin yasak olduğu, bu yasağa aykırı olarak, konut içinde veya dışında gürültü edenlerin Jandarmaca yasaklanmasına,
8-Canlı Müzik izni olmadan hiçbir suretle müzik faaliyeti gerçekleştirilemez. Canlı Müzik yapan umuma açık eğlence mekanları ve rekreasyon alanlarında canlı müzik izin belgesi olması gerektiğinden, canlı müzik izin belgesi olmayan yerlerin müzik faaliyetinin kolluk kuvvetlerince durdurulmasına,
9- 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 36 ncı maddesi ile; başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye sebep olan kişiye veya işletme sahibi gerçek veya tüzel kişiye kolluk veya belediye zabıta görevlilerince idarî para cezası verilmesine,
10-10/8/2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’in 32, 33 ve 38 inci maddeleri gereği; İzin almadan açılan umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin, ilgili belediyeler tarafından sebebi bir tutanakla belirlenmek ve mühürlenmek suretiyle re’sen kapatılması gerektiğinden; izin almadan açıldığı tespit edilen umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin kollukça tutanak düzenlenerek, kapatılmak üzere İlgili belediyeye bildirilmesine, ilgili belediyelere yapılan bildirim üzerine izin almadan açılan yerin kapatılarak, en geç üç gün içinde kolluğa bilgi verilmesine,
11- Birden fazla eğlence yerinden gürültüye hassas kullanımlara iletilen toplam çevresel gürültü seviyesi, Leq gürültü göstergesi cinsinden arka plan gürültü seviyesini 7-10 dBA ve 9-12 dBC aralığından fazla aşamaz. Bu bentte verilen sınır değerin aşılması halinde, arka plan gürültü seviyesine katkısı olan her bir işletme sınır değer aşımından eşit olarak sorumludur. Gürültüye katkı oranlarına göre her bir işletme ve tesisin gerekli tedbirleri almasına,
Yetkili idare tarafından, birden fazla eğlence yeri için sağlanması gereken yukarıda belirtilen 7- 10 dBA aralığındaki sınır değerin,
-Gürültüye hassas kullanımlardan eğitim, kültür ve sağlık alanları ile yazlık ve kamp yerlerinin yoğunluklu olduğu alanlar için 7 dBA,
-Ticari yapılar ile gürültüye hassas kullanımların birlikte bulunduğu alanlardan konutların yoğun olarak bulunduğu alanlar için 8 dBA,
-Ticari yapılar ile gürültüye hassas kullanımların birlikte bulunduğu alanlardan işyerlerinin yoğun olarak bulunduğu alanlar için 9 dBA,
-Sanayi alanları için 10 dBA,
olmasına,
12- Çok hassas ve hassas kullanımların bulunduğu alanlarda faaliyet gösteren açık ve yarı açık eğlence yerlerinde, 24:00-07:00 saatleri arasında canlı müzik yayını yapılması yasaktır. Açık ve yarı açık eğlence yerleri her halde saat 24:00’dan sonra canlı müzik yapmasının izin verilmemesine, diğer saatlerde ise;
-Etkilenen yapı ile bitişik nizamda olan eğlence yerinden kaynaklanan çevresel gürültü, Leg gürültü göstergesi cinsinden etkilenen yapı içindeki arka plan gürültü seviyesi değerinin aşılmaması,
- Etkilenen yapı ile bitişik nizamda olmayan eğlence yerinden kaynaklanan çevresel gürültü, Leg gürültü göstergesi cinsinden arka plan gürültü seviyesini 5 dbA’dan ve 7 dbC’den daha fazla aşılmaması,
-11. Maddede belirtilen şartları dikkate almak kaydıyla,
faaliyetlerini sürdürür.
13- Çok hassas ve hassas kullanımların bulunduğu yerlerde faaliyet gösteren açık ve yarı açık eğlence yerlerinin, yapılan denetimlerde 11 inci ve 12 inci maddelerinde belirtilen sınır değerleri bir yıl içinde üç defa sağlamadığının tespiti halinde, fiziki olarak tamamen kapalı hale getirilmesine,
14-Kapalı eğlence yerlerinin dış giriş kapılarının üzerine “Dikkat: İçerideki ses seviyesi insan sağlığına zararlıdır.” Şeklinde ışıklı ikaz levhalarının asılmasına,
15-Ev faaliyetleri ve komşuların oluşturduğu gürültü konusunda gelen şikayetlerin, değerlendirmesinin İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe jandarma komutanlıkları ve ilgili belediye başkanlıkları tarafından yapılmasına,
16-Canlı müzik yapabilecek eğlence yerlerinin 14.07.2005 tarihli ve 2005/9207 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin Yönetmelik hükümlerine göre canlı müzik izni alması mecburi olduğundan, ister yeni açılacak eğlence yerleri olsun, isterse hali hazırda faaliyet gösteren umuma açık eğlence yerleri olsun canlı müzik izni verilmeden önce, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün veya yetki devri yapılan belediyenin görüşünün alınmasına, gerekli görüldüğü takdirde yetkili idare işletmelerden Çevresel Gürültü Seviyesi Değerlendirme Raporu hazırlatılıp Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün görüşüne sunulmasına ve uygunluğun ardından ilgili belediyece “Canlı Müzik İzin Belgesi’nin verilmesine,
17-Orta Öğretime Giriş ve Üniversite Giriş Sınavlarının yapılacağı günden bir önceki akşamından başlamak üzere, sınav günlerinin bitimine kadar; düğün, kına gecesi, mevlit, asker uğurlama ve konvoy oluşturma vb. gürültü çıkaran her türlü etkinliklerin yasaklanmasına,
Ayrıca trafiğin yoğun olduğu bölgelerde bulunan okullarda girilen sınavlarda, öğrencilerin gürültüden etkilenmemeleri için o bölgelerdeki yol trafiğinin İl Emniyet Müdürlüğünce düzenlenmesine,
18-Düzenli, ani ve şikayete bağlı denetimlerde; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü veya yetki devri yapılan Belediye Başkanlıkları tarafından, jandarma veya emniyet teşkilatından personel görevlendirilmesinin talep edilmesi halinde, görev ve sorumluluk alanlarına göre kolluk kuvveti görevlendirilmesine,
19-Eğlence yerlerinin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü veya yetki devri yapılan Belediye Başkanlıkları tarafından denetlenmesi neticesinde ihlal tespit edilmesi halinde; “Turizm İşletme Belgesi” olan eğlence yerleri için 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu, Turizm Yatırım, İşletme ve Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Yönetmelik ve Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik gereği, ihlalin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bildirilmesine,
B-ŞANTİYE ALANLARI VE YAPILARDA ÇEVRESEL GÜRÜLTÜ KRİTERLERİ
1-Şantiye alanındaki faaliyet türlerinden çevreye yayılan gürültü seviyesi: (Lgündüz) Bina yapımı, yıkım ve onarım için: 70dBA, Yol faaliyetleri için: 75 dBA, Diğer Kaynaklar için:70 dBA üzerinde olmamasına,
2-Konut bölgeleri içinde ve yakın çevresinde, 19:00 ile 07:00 saatler arasında şantiye faaliyetleri gerçekleştirilemez. Tespiti halinde, kolluk kuvvetleri ve zabıtalarca şantiye faaliyeti durdurulur ve 2872 sayılı Çevre Kanunu veya Kabahatler Kanununa göre işlem yapılmasına,
3-Haftasonu ve resmî tatil günlerinde gerçekleştirilecek şantiye faaliyetlerine, konut bölgeleri ve yakın çevresinden gelen şikayetlerin yoğunluğu dikkate alınarak, ilgili belediyesince yasaklama getirilmesine,
4-Kamu yararı gerektiren baraj, köprü, tünel, otoyol, şehir içi anayol, toplu konut gibi projelerin inşaat faaliyetleri ile şehir içinde gündüz trafiği engelleyecek inşaat faaliyetlerinin 07:00-19:00 saatleri arası çalışmamak koşuluyla; gerekli iznin ve çalışma saatlerinin MÇK Kararı ile belirlenmesine,
5-Faaliyet sahibi tarafından şantiye alanında; inşaatın başlama, bitiş tarihleri ve çalışma periyotları ile büyükşehir belediyesi veya il/ilçe belediyesinden alınan izinlere ilişkin bilgiler inşaat alanında herkesin kolayca görebileceği bir tabelada gösterilmesine,
6-Tatil beldelerinde ve turistik alanlarda gerçekleştirilen tüm şantiye faaliyetleri büyükşehir belediyesi ve/veya il/ilçe belediyesinin kararı doğrultusunda gerektiğinde, hafta sonları veya bir kaç ay süre ile tamamen durdurulmasına,
7-Büyükşehir Belediyesince ana caddelerde yapılacak asfaltlama çalışmalarının trafik sorunlarının daha erken çözüme kavuşturulması için en geç saat 02:00’ye kadar sürdürülmesinin uygun olduğuna,
GÜRÜLTÜYE HASSAS KULLANIMLAR İÇİN GÜRÜLTÜ KONTROLÜ
1-Mevcut yapılarda, yapı içinde veya dışında herhangi bir yerde bulunan soğutma fanı, klima gibi kaynaklardan; ortak bölme elemanları, ara döşemeler, tavan ve bitişik duvarlar veya hava aracılığıyla gürültüye hassas kullanımlara iletilen gürültü seviyesi Leq gürültü göstergesi cinsinden arka plan gürültü seviyesini 5 dBA’dan fazla aşamaz.”hükmünün uyulmasına,
2- Gürültüye hassas kullanımların bulunduğu alanlarda; yüksek sesle konuşarak, bağırarak, anons sistemleri gibi ses yükseltici araçlar kullanılarak ve darbeli düzenli veya düzensiz sesler çıkararak reklam, duyuru, tanıtım ve satış yapmak yasaktır.” hükmünün uyulmasına,
3- Dini ve milli bayramlar ile yerel milli günler ve il genelinde yapılan festival gibi büyük kutlamalar dışında; eğlence maksadıyla patlayıcı, maytap, havai fişek ve benzeri şeyleri kullanmak, ateşlemek gibi benzeri faaliyetlerin, çok hassas ve hassas kullanımların bulunduğu yerlerde yapılması yasaktır. Bu faaliyetler az hassas kullanımların bulunduğu yerlerde ancak 14/8/1987 tarihli ve 87/12028 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Tekel Dışı Bırakılan Patlayıcı Maddelerle Av Malzemesi ve Benzerlerinin Üretimi, İthali, Taşınması, Saklanması, Depolanması, Satışı, Kullanılması, Yok Edilmesi, Denetlenmesi Usul ve Esaslarına İlişkin Tüzüğün 117 nci maddesine istinaden yerel mülki amirinden izin alınarak yapılabilir.” Hükümlerinin uyulmasına,
4- Çok hassas kullanımların bulunduğu alanlarda konser, gösteri, miting, festival gibi açık hava faaliyetlerinin 24:00-07:00 saatleri arasında yapılması yasaktır.
5-İlimiz dahilinde, İlçe ve mahalle pazarlarında konuşlanan hoparlörlerden anons dışında, müzik yayınının yapılmamasına,
6- Aşağıda belirlenen yerlerde/alanlarda sadece resmi törenler ile daha önceden programlanmış ve geleneksel hale gelmiş festival, şölen vb. etkinliklerde havai fişek ve benzeri kutlama materyalleri kullanılacaktır. Bu etkinlikler dışında, eğlence amaçlı bu tür materyal kullanılmayacaktır.
S.N
|
İLÇE ADI
|
FAALİYETLERİN YAPILACAĞI ALANLAR
|
1
|
ACIPAYAM
|
İLÇE STADYUMU
|
2
|
AKKÖY
|
BELEDİYE ARAÇ PARKI BATI TARAFI
|
ATATÜRK MAHALLESİ DEVE GÜREŞİ ALANI
|
İLÇE STADYUMU
|
3
|
BEYAĞAÇ
|
DEMOKRASİ MEYDANI (İLÇE MEYDANI)
|
İLÇE STADYUMU
|
BEYAĞAÇ BELEDİYE ÇAY BAHÇESİ
|
4
|
ÇAL
|
ATATÜRK ANITIN BULUNDUĞU MEYDAN
|
İLÇE STADYUMU
|
5
|
ÇAMELİ
|
PAZAR YERİ
|
CUMHURİYET MEYDANI
|
6
|
ÇİVRİL
|
CUMHURİYET MEYDANI
|
İLÇE STADYUMU
|
ESKİ DEVLET DEMİR YOLLARI PARK ALANI
|
7
|
GÜNEY
|
TİLKİLİK MAHALLESİ ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU BAHÇESİ
|
TİLKİLİK MAHALLESİ KÜLTÜRK PARKI
|
İLÇE STADYUMU
|
EZİLER KASABASI AÇIK PAZAR YERİ
|
8
|
KALE
|
TOKİ MAH. ATILGAN SOK. M.Ş. ANADOLU LİSESİ KARŞISINDAKİ YEŞİL ALAN
|
HÜRRİYET MAH. ULUBATLI HASAN CADDESİ OLUCAK MESİRE ALANI
|
ULUÇAM MAHALLESİ ALTUN SOKAK ULUÇAM İLKÖĞRETİM OKULU YANI YEŞİL ALAN
|
CEVHERPAŞA MAHALLESİ ATATÜRK CADDESİ YUKARI PARK İÇİNDEKİ BOŞ ALAN
|
CEVHERPAŞA MAHALLESİ HİSAR CADDESİ OSMAN YARIMCA'YA AİT BİNA ÜSTÜ
|
CEVHERPAŞA MAHALLESİ HASTANE CADDESİ HASTANE KARŞISINDAKİ BOŞ ALAN
|
9
|
MERKEZ
|
MEHMETÇİK MAHALLESİ AÇIK HAVA TİYATROSU VE ESKİ DENİZLİ BELEDİYE STADI
|
YENİŞEHİR MAHALLESİ PAZARYERİ OTOPARK ALANI ÇEVRESİ
|
AKKONAK MAHALLESİ DOKTOR SAMİM GÖK SPOR SAHASI
|
PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ KINIKLI KAMPÜSÜNDEKİ SPOR KOMPLEKSİ ÇEVRESİ VE POLİSEVİNE YAKIN BOŞ ALAN
|
SEVİNDİK MAHALLESİ OTOPAZARI
|
ÇINAR MEYDANI (SADECE RESMİ TÖRENLERDE)
|
İNCİLİPINAR PARK İÇİ
|
ADALET MAHALLESİ ADLİYE PARKI İÇİ
|
YENİ OTOGAR YANI KONGRE MERKEZİ ÖNÜ
|
ESKİ AKKALE BELEDİYE BİNASI BAHÇESİ
|
PAMUKKALE TENİS KULÜBÜ YANI BOŞ ARAZİ
|
ŞİRİNKÖY STADI
|
BAŞKARCI BELEDİYESİNDE STADYUM ALANI
|
DENİZLİ LİSESİ BAHÇESİ
|
PINARKENT STADI
|
PINARKENT PAZAR YERİ
|
PINARKENT KARAKÖPRÜ MEVKİİ
|
IRLIGANLI STADI
|
10
|
TAVAS
|
CUMHURİYET MEYDANI
|
İLÇE STADYUMU
|
ÇARŞI MEYDANI
|
BAĞLAR MESİRELİĞİ
|
11
|
SARAYKÖY
|
İLÇE STADYUMU
|
BELEDİYE ÖNÜ
|
ATATÜRK PARKI
|
GİYİM PAZARI
|
SEBZE PAZARI (KAPALI PAZARIN KUZEY KISMI)
|
12
|
SERİNHİSAR
|
AŞAĞI MAHALLESİ ŞEHİT MUZAFFER KORKUT CADDESİ ÇAMLIK AİLE PARKI
|
AŞAĞI MAHALLESİ İNÖNÜ BULVARI ATATÜRK STADYUMU
|
YATAĞAN KASABASI STADYUMU
|
YATAĞAN KASABASI BELEDİYE BİNASI ÖNÜ PARK ALANI
|
DAĞITIM VE YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN KARARLAR
1-Bu Mahalli Çevre Kurulu Kararının Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce ilgili taraflara bildirilmesine,
2-10.07.2009 tarihli ve 27 no’lu, 18.08.2010 tarihli 32 no’lu, 24.06.2011 tarihli 35 no’lu Mahalli Çevre Kurulu Kararlarının yürürlükten kaldırılmasına,
Oy birliği ile karar verilmiştir.