Orman Yangınları İle Mücadele Komisyonu Toplandı
Denizli İli Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu 03.05.2016 Salı günü saat 11.00’da Vali Şükrü Kocatepe başkanlığında toplandı. Orman yangınlarıyla mücadele konusunda Komisyon üyesi kurum yöneticilerinin görüşleri alındı. Toplantının sonunda Komisyonca, orman yangınları ile ilgili 2016 yaz sezonunda yapılacak çalışmaları “Yangın Protokolü Komisyon Kararı” imzalandı.
Denizli Orman Bölge Müdürlüğünde düzenlenen toplantıya; Vali Şükrü Kocatepe, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, İl Jandarma Komutanı Albay Cengiz Yıldız, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, Denizli Orman Bölge Müdürü Mustafa Korucu, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, İl Müftüsü Mehmet Aşık, İl Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı, AFAD İl Müdürü Recep Demirci, DSİ 212. Şube Müdürü Muhittin Püskül, Karayolları 27. Şube Şefi M. Sait Arıduman, Orman ve Şu İşleri Şube Müdürü Hamdi Akan, Meteoroloji Müdürü Oğuz Ali Avcı ile komisyonun diğer üyeleri katıldı.
Ormanlık alan bakımından Türkiye ortalamasının üzerinde olan Denizli'nin, orman yangınları konusunda riskli bölgeler içerisinde bulunduğu uzmanlar tarafından vurgulandı. Orman yangını sezonunda yapılması gereken çalışmalar da toplantıda ele alındı.
Toplantıda ayrıca, yağışların az olması nedeniyle orman yangınları bakımından riskli bir döneme girildiği, bu dönemde ormanlık alana 500 metre mesafede havai fişek ve kontrolsüz şekilde havaya bırakılan yere düştüğünde yangın çıkarma riski bulunan dilek feneri ve buna benzer nesnelerin kullanımının yasaklanmasına karar verildi. 1 Haziran'dan itibaren yasak olan dilek fenerlerini satan ve kullananlara yönelik yasal işlem yapılacağı kaydedildi.
Uzmanlar ayrıca önemli bir konuya dikkat çekerek, ülkemizin içinde bulunduğu hassas durum itibariyle illegal şahıslar tarafından kasıtlı olarak orman yangını çıkartabileceklerini, böyle bir durum karşısında vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmalarını istediler.
Toplantıda şu kararlar alındı;
A- GENEL HÜKÜMLER;
Orman Yangınlarının söndürülmesinde, öncelikle Orman Bölge Müdürlüğü yangın ekipleri kullanılacak, bu ekiplerin yeterli olmaması durumunda civar Orman Bölge Müdürlüklerinden takviye ekip talep edilecektir.
İhtiyaç halinde, AFAD İl Müdürlüğü, DSİ 212. Şube Müdürlüğü, Karayolları 27. Şube Şefliği, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İlçe Belediye Başkanlıkları ile 11 'inci Komando Tugay ve Garnizon Komutanlığı, Çardak Hava Meydan Komutanlığından ekip ve araç desteği sağlanacaktır.
İlimize yaz aylarında diğer illerden gelen arıcı ve çobanların kimlik tespitleri İl Jandarma Komutanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü ve mahalle muhtarlarının iş birliği ile yapılacak ve bu kişiler yangın konusunda uyarılacaktır. Göçerlerin Denizli İli hudutlarındaki ormanlık sahalarda konaklamasına izin verilmeyecektir.
Yangın sezonu boyunca piknik yerleri dışında piknik ve konaklama yapılması yasaktır. Bu husus İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince takip edilecektir. Yangın sezonu boyunca piknik yapılacak yerlerin listesi Belediye ve Basın Yayın organları aracılığıyla duyurulacaktır. Belirlenen piknik alanları dışında piknik yapanlar güvenlik birimleri ve belediye zabıtaları tarafından men edilecektir.
01 Haziran - 31 Ekim 2016 tarihleri arasında ormanlık alana 500 metre mesafede havai fişek atılması yasaktır. Bu husus İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince takip edilecektir.
Yangın riskinin yüksek olduğu günlerde görev sahaları itibarıyla, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü seyyar ekipler çıkararak halkı yangına karşı uyaracaklardır.
Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşları ile özel sektörden yangın yerine gelen itfaiye araçları, iş makineleri ve diğer vasıtalar ile gelen personel yangın amirinin emrinde görev yapacaklardır. Görev süresi yangının söndürülmesine bağlı olarak yangın amirinin iznine tabidir.
İlimiz sınırları içerisinde dilek feneri vb. ad altında satılan, havada uzun mesafeler uçabilen ve düştüğü yeri yakma özelliğine sahip nesnelerin satışı ile kullanımı 01 Haziran -31 Ekim 2016 tarihleri arasında yasaktır. Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü gerekli tedbirleri alarak satan ve kullananlar hakkında yasal işlem yapacaklardır.
Valiliğimiz tarafından mahalle muhtarlıklarına dağıtılan çok amaçlı su tankerleri, devamlı olarak dolu bulundurulacak ve mıntıkasında çıkan orman yangınlarına destek sağlayacaklardır. Bu konuda mahalle muhtarlıklarına kaymakamlarca yazılı tebligat yapılacaktır.
Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yangın riskinin yüksek olduğu bildirildiği durumlarda toplanarak, tedbirlere yönelik ilave kararlar alabilecektir.
B-KURUMLARIN GÖREVLERİ :
Büyükşehir Belediye Başkanlığı ;
Ormanların içeresinden geçen mahalle yollarının şarampollerindeki kuru ot ve yanıcı madde temizliklerini yapmak.
Yangın esnasında Orman Bölge Müdürlüğünün veya Orman İşletme Müdürlüklerinin talebi halinde, yangın söndürme arazözü, dozer, greyder, kamyon ve benzeri iş makinelerini yangın mahalline sevk etmek.
Yangınla mücadelede Arazözlere su almak için, mahallelerde bulunan mevcut su şebekesine 1,5 inçlik vana yaptırmak.
Mahalle yollarının eksik olan yönlendirme levhalarını tamamlamak.
Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde ormana bitişik veya yakın mevcut tüm çöplüklerin etrafında 30 m. genişliğinde mineral toprak ortaya çıkarılmak suretiyle emniyet şeridi oluşturmak.
Çöplüklerde çıkacak yangınlara karşı her türlü tedbiri almak ve çıkan yangınları söndürmek.
İl Jandarma Komutanlığı ;
Jandarma ekipleri görevleri sırasında gördükleri veya kendilerine vatandaşlar tarafından duyurulan orman yangın ihbarlarını süratle Alo :177 ve 112 no’lu telefona bildirmek.
Anız ve bitki örtüsü yakılmaması hususunda vatandaşları uyarmak ve yakanlar hakkında yasal işlem yapmak.
Hierapolis ören yerinde muhtemel orman yangınlarına karşı duyarlı olunması konusunda görevli devriyelerin bilgilendirilmesini sağlamak.
Yangın mahalline ulaşım ve yangın alanında her türlü güvenliği sağlamak.
Orman yangınına giden Orman Bölge Müdürlüğüne ait ve Orman teşkilatınca kiralanmış araçlar, diğer kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektöre ait araçların karayolundaki seyrine gece ve gündüz yardımcı olmak, geçiş üstünlüğünü sağlamak, radar uygulamaları esnasında araçların geçişlerinde öncelik tanıyıp, Dozer yüklü treylerlere de karayolunda öncülük etmek.
İl Emniyet Müdürlüğü;
İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri görevleri sırasında gördükleri veya kendilerine vatandaşlar tarafından duyurulan orman yangını ihbarlarını süratle Alo 177 ve 112 nolu telefona bildirmek.
Orman Yangınlarının önlenmesine yönelik Orman Bölge Müdürlüğünce hazırlanacak broşürlerin dağıtımında yardımcı olmak.
Laodikya ören yerinde muhtemel orman yangınlarına karşı duyarlı olunması konusunda görevli devriyelerin bilgilendirmesini sağlamak.
Yangın mahalline ulaşım ve sorumluluk bölgesindeki yangın alanında her türlü güvenliği sağlamak.
Orman yangınına giden Orman Bölge Müdürlüğüne ait ve Orman teşkilatınca kiralanmış araçlar, diğer kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektöre ait araçların karayolundaki seyrine gece ve gündüz yardımcı olmak, geçiş üstünlüğünü sağlamak, radar uygulamaları esnasında araçların geçişlerinde öncelik tanıyıp, Dozer yüklü treylerlere de karayolunda öncülük etmek.
İl Müftülüğü;
Yangın mevsimi döneminde kritik haftalarda, İl, İlçe ve Mahalle camilerinde cami görevlilerinin orman yangınları hakkında Cuma günleri hutbelerinde ve diğer günler vaazlarında halkı bilgilendirmeleri.
TEİAŞ ve Aydem Elektrik Dağıtım A.Ş. ;
Orman içinden ve kenarından geçen enerji nakil hatlarından çıkma olasılığı olan orman yangınlara karşı her türlü önlemleri almak.
Enerji nakil hatlarının alt bakımları ile tel ve direk bakımlarını sürekli yapmak.
Talep halinde;
Orman yangın alanından geçen elektrik hattının enerjisini kesmek,
Fırtınalı havalarda gerekli görülen mıntıkalarda elektrik hattının orman yangınına sebep olmaması için gerekli önlemleri almak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü;
İlimiz sınırları dahilindeki tarlalarda anız, bağ ve bahçelerde ot, çalı vs. yakılmasının yasak olduğunu ilgililere duyurmak ve bu konuda halkı bilinçlendirici eğitim çalışmaları yapmak.
Ormana bitişik hububat tarlalarında hasadı müteakip yanıcı maddelerden arındırılmış 5-10 metrelik koruyucu bantlar oluşturulması konusunda ilgilileri bilgilendirmek.
Kırsal alanda çalışan biçer-döver ve balya makinalarından kaynaklanan yangınların çıkmaması için gerekli her türlü tedbirleri aldırmak ve ilgili makinalarda yangın söndürmeye yönelik su bidonu ile yangın söndürme cihazı bulundurulmasını sağlamak.
Anızların kısa biçilmesine yönelik, hem makine sahibi hem de hububat sahibinin uyarılmasını sağlamak.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ;
Tüm okullarda Orman Yangınları ile ilgili eğitim vermek ve bu konuda Orman Bölge Müdürlüğü ile işbirliği yapmak.
Orman Yangınına katılacak personele “orman ve kırsal alan yangınlarına müdahale” eğitimini ücretsiz ve öncelikli olarak Halk Eğitim Müdürlüğü kanalıyla verdirmek.
İl Sağlık Müdürlüğü;
Orman yangınları ile mücadelede anında acil sağlık yardım hizmetlerinin verilebilmesi için, İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Komuta Merkezince, olay yerine en yakın merkezlerden Ambulans ve doktor görevlendirmek.
Meteoroloji Müdürlüğü;
Meteorolojik bilgilerini, yangın mevsimi süresince (1 Haziran – 31 Ekim 2016 ) her gün Orman Bölge Müdürlüğü Yangın Harekât Merkezine bildirmek. Ayrıca, olağanüstü Meteorolojik olayların beklenmesi durumu hasıl olduğunda ivedilikle Orman Bölge Müdürlüğüne bilgi vermek.
DSİ 212. Şube Müdürlüğü;
İlimizdeki Şube Müdürlüğü; sınırlarındaki şantiyelerinin bulunduğu yerleri ve makine parkı cetvelini Orman Bölge Müdürlüğüne bildirmek.
Orman yangınlarını söndürme çalışmasında, Orman Bölge Müdürlüğünün talebi halinde ihtiyaç duyulan treyler, dozer ve greyder gibi iş makinelerini yangın mahalline ivedilikle sevk etmek.
Bünyesinde çalışan yüklenici firma şantiyelerinin bulunduğu yerleri ve makine parkı cetvelini Orman Bölge Müdürlüğüne bildirmek ve talep halinde yangına gönderilmesini sağlamak.
Karayolları 27. Şube Şefliği;
İlimiz dahilindeki Devlet Karayollarının, özellikle Gökpınar- Cankurtaran, Kale – Muğla İl sınırı, Kaklık -Yokuşbaşı, Acıpayam -Çameli yollarının orman içinden geçen, kuru ot ve yanıcı madde ile kaplı olan kısımlarının şarampol temizliklerini 20 Haziran’a kadar yapmak.
Karayollarında çalışan yüklenici firma şantiyelerinin bulunduğu yerleri ve makine parkı cetvelini Orman Bölge Müdürlüğüne bildirmek ve talep halinde yangına gönderilmesini sağlamak.
Yangın Emniyet yollarının bakımları için, talep halinde iş makinası görevlendirmesi sağlamak.
Yangına giden iş makinalarının naklinde kullanılacak treylerler, yangın sezonu boyunca, yangının hangi güzergâh üzerinde ve günün hangi saatinde çıkacağı kestirilemediği için öncü aracın ilgili işletmesi tarafından karşılanmak şartı ile karayollarından izin almadan hareket ettirilmesi sağlanacaktır.
Orman Bölge Müdürlüğü ;
Orman Yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesi için Kamu Kurum ve Kuruluşları ile özel sektör arasındaki koordinasyonu sağlamak.
Yangın sezonu öncesi, orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesine yönelik her türlü hazırlığı yapmak ve çıkan orman yangınlarına müdahale etmek.
Yangın söndürmede kullanılan su toplama çukuru ve havuzlara girilmemesi konusunda ilgili Orman İşletme Müdürlüklerince; ilgili mahalle muhtarlıklarını yazılı olarak uyarıda bulunmak.
Yangın söndürmede kullanılan su toplama çukuru ve havuzlara can güvenliği ve emniyetine yönelik her türlü tedbiri almak, uyarıcı levhalar asmak ve zaman zaman kontrollerini yapmak.
Yangın mahalline gelen diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre ait motorlu nakil ve söndürme araçlarının akaryakıt masrafını karşılamak.
Bölge Müdürlüğümüz sınırları içerisindeki askeri birlik ve üniversite kampüs alanlarında bulunan ormanlık sahaların bakımlarının yapılması ve orman yangınlarına karşı gerekli tedbirlerin alınması için gerekli yazışmaları yapmak ve tedbir alınmasını sağlamak.
C- DÜZENLEYİCİ HÜKÜMLER
01 Haziran-31 Ekim 2016 tarihleri arasında aşağıda belirtilen Orman yangınları açısından kritik ormanlık alanlara girilmesi komisyonumuzca yasaklanmıştır.
Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yasaklanmış bölgelerin girişlerinde görülecek şekilde kırmızı yazı ile ‘’GİRİLMESİ YASAKTIR’’ yazılı levhalar asılacaktır.
Girilmesi yasak ormanlık alanlar Jandarma, Emniyet ve Orman görevlileri tarafından zaman zaman devriye görevi yapılarak kontrol edilecektir.
Yasağa uymayanlar hakkında, ilgili kurumlarınca 6831 Orman Kanununun 74 ncü maddesine göre yasal işlem yapılacaktır.
Yangın mevsimi boyunca girilmesi yasak ormanlık alanlar :
-Bağbaşı, Göztaşı mevkiinden Pamukkale kampüsü üzerindeki ormanlık alan hattı ve üzeri.
-Başkarcı Beldesi İsrafil Deresi ve Ornaz deresi mevkii ormanları.
-Göveçlik – Altındere- Göktepe mevkii ormanları.
-Gökpınar ve Cankurtaran mevkileri izinli piknik alanları dışındaki ormanlar.
-Tavas –Pınarlık- Zeytinyaylası arasındaki ormanlar.
-Denizli Yenişehir Mevkiindeki ağaçlandırma sahaları.(Piknik ve Mesire alanları hariç)
-Denizli Atatürk Ormanı ve Karateke Ağaçlandırma sahaları, Karateke Murtat mevkii arasındaki ormanlar.
-Karahayıt ağaçlandırma sahaları.
-Buldan Çağış Mıntıkası ormanları.
-Buldan – Güney ilçeleri arasındaki yol kenarı ağaçlandırma sahaları.
-Buldan Yayla Mahallesi tarımsal ve sulama amaçlı göletlerin etrafındaki elma deresi mevkii ormanları.
-Sarayköy Karataş, Sazak ve Kabaağaç Mahalleleri civarındaki ormanlar.
-Gökpınar beldesi, Derbent Deresi civarı ve sakızcı düzlüğü mevkii ormanları
-Servergazi beldesindeki mesire alanları dışındaki ormanlık alanlar.
-Servergazi Türbesi ile Yenişehir arasında kalan ormanlar.
-Şirinköy Deresi Evliya Köşkünden sonraki dere içi ormanları.
-Karataş piknik alanı dışındaki Pınarlık yol güzergâhı ormanları.
-Kelleci kardeşler Denizli halı arasında karayolu güzergâhındaki ağaçlandırma sahaları.
-Tavas İlçesi Pınarlık Mahallesi yol ayrımından Denizli eski karayolu arasında kalan havza ormanları.
-Tavas-Denizli eski karayolu Pınarlık Mahallesi ayrımından sonraki ormanlar, Akoluk ve Söğütönü mevkii ormanları (Akyar Göleti, Kızılcabölük Mahallesi Çamlığı hariç)
- Honaz dağı Milli Park alanı içerisindeki ormanlar.
-Kızılyer-Karaçay yol kenarındaki ağaçlandırma sahaları.
-Çivril Akdağ Tabiat Parkı.
-Sapaca Boğazı mevkiindeki ormanlar.
-Kaklık Kuruin mevkii-Alikurt-Yokuşbaşı ağaçlandırma sahaları.
-Pamukkale Özel Çevre ve Koruma Bölgesi üzerindeki ağaçlandırma sahaları.
-Yeniköy-Küçükdere Mahallesi arasındaki ağaçlandırma sahaları.
-Pamukkale Üniversitesi Lojmanları üzerindeki Çamlık deresi ve giriş yolu ile çamlık mesireliği üzerindeki ormanlık alanlar (spor amaçlı hariç).