TÜRKONFED 38. Girişim Ve İş Dünyası Konseyi Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci'nin Katılımıyla Gerçekleşti
TÜRKONFED 38. Girişim ve İş Dünyası Konseyi, 27-28 Mayıs 2016 tarihleri arasında GESİFED ev sahipliğinde Denizli’de düzenlendi. Orta gelir tuzağına dikkat çektiği raporlarıyla 2014 yılında gündemi belirleyen TÜRKONFED, siyasal-ekonomik ve toplumsal sorun alanlarına odaklanan çalışmalarına devam ediyor. “Orta Demokrasi Tuzağından Çıkışta Özel Sektörün Rolü” ana temasıyla TÜRKONFED 38. Girişim ve İş Dünyası Konsey Toplantısı, Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci'nin katılımıyla gerçekleştirildi.
İlimizin termal sağlık merkezi konumunda bulunan Karahayıt'ta TÜRKONFED üyesi Güney Ege Sanayiciler ve İşadamları Federasyonu (GESİFED) ev sahipliğinde düzenlenen Konsey’e, Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci, Vali Şükrü Kocatepe, önceki dönem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Denizli Milletvekili Dr. Sema Ramazanoğlu, Cahit Özkan ve Şahin Tin, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, TÜSİAD Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk ve GESİFED Başkanı Gültekin Okay Salgar, TİM Başkan Vekili ve DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, Denizli Sanayi Başkanı Müjdat Keçeci, TÜRKONFED'e üye federasyon ve derneklerin yöneticileri ile bölge iş insanları ve çok sayıda davetli katıldı.
Etkinlikte konuşan TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, TÜSİAD Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk ve GESİFED Başkanı Gültekin Okay Salgar tarafından yapılan Konsey toplantısında; İlk olarak ev sahibi konumuyla kürsüye çıkan TÜRKONFED üyesi Güney Ege Sanayiciler ve İşadamları Federasyonu (GESİFED) Başkanı Gültekin Okay Salgar; Denizli’nin en çok ihracat yapan sekizinci İl olduğunu söyledi. Salgar konuşmasına şöyle devam etti: “Denizli kısa sürede tarımdan sanayileşmeye geçmiş ve ülkemizde en çok ihracat yapan sekizinci il olmayı başarmış, girişimci insanların bulunduğu bir şehirdir. ‘Sanayi olmazsa, Türkiye güçlü olamaz’ ilkesiyle, bu şehrin girişimcileri olarak, 70’li yıllardan itibaren özellikle tekstilde büyük yatırımlar yaptık. Üretimin önemini ve ihracatın avantajlarını gördük. Tekstil sektöründeki, iş adamlarımız Dünyanın birçok ünlü markalarına Denizli’de üretim yapmayı başardı. Maalesef, bu başarımızı katma değerli ürünlere, marka ürünlere dönüştüremedik. En güzel travertenlerin çıktığı, yeraltı zenginliğimizi dünyaya yeterince tanıtamadık. Hepimiz biliyoruz, Türkiye’nin yatırıma, üretime ve ihracata ihtiyacı var. Ancak sanayinin, Türk ekonomisindeki payı gittikçe azalmaktadır. Ekonomik karlılığı yüksek sektörler ön plana çıkmıştır. Sanayinin ekonomimizdeki payının yüzde 35’lere çıkması için özendirici tedbirlere ihtiyacımız vardır” dedi.
GESİFED Başkanı Gültekin Okay Salgar'dan sonra açılış konuşması için kürsüye çıkan ve Türkiye’nin potansiyellerini kullanmasının güçlü bir eğitim sistemi ve güçlü bir demokrasiden geçtiğini vurgulayan TÜSİAD Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk de şunları söyledi: "Burada, Anadolu’nun farklı bölgelerinden, illerinden gelen iş insanlarımız var. Pek çok kentimizin farklı alanlarda birikimi ve potansiyeli var. Bu potansiyeli güçlü biçimde ortaya çıkaracak, iş insanları olarak bizi, bölgemizde, dünyada rekabet gücü açısından da en ileriye taşıyacak, iki gündem maddemiz var ki, bunların bizim en fazla sıkı sıkıya sahip çıkmamız gereken alanlar olduğuna inanıyoruz. En önemli kaynaklarımızdan biri olan çocuklarımıza, gençlerimize dijital çağın gelişimini takip eden, sorgulayan, hayal kuran, yaratıcı, akılcı bir eğitim verebilmek ve güçlü demokrasi talebimize sıkı sıkıya sahip çıkmak. Etkin bir hukuk devleti çatısı altında, güçlü bir eğitim sistemi ve güçlü bir demokrasimiz olmadan, tüm potansiyellerin, neyazık ki tüm kentlerimizin potansiyellerinin de solup gideceğinin, kazanılan başarıların günlük kısa vadeli başarılar olarak kalacağının bilincinde olmalıyız."
TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu ise; Gelişmiş bir ekonomi için gelişmiş bir demokrasinin şart olduğunu söyleyen Kadooğlu “Barışın dilini egemen kılmak, barış diliyle konuşan bir siyaset kültürü yaratmak için kurumsal ve zihniyet değişimine ihtiyacımız var. Bu zihniyet değişimi için de en temel göstergenin gelişmiş bir demokrasi kültürü olduğuna inanıyoruz. Demokrasi ancak kurumsallaşmış yapılarla mümkündür ve bir ülkenin kurumları da, gücünü demokrasiden alır. Gelişmiş bir ekonomi için, gelişmiş bir demokrasinin şart olduğu bilinmelidir.” Dedi.
VİLAYETLER DENİZLİ’Yİ ÖRNEK ALMALI
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu konuşmasında Denizli için ayrı paragraf açarak, Denizli’den ve Denizli’nin girişimci ruhundan övgüyle bahsetti. Denizli’nin ekonomik ve girişimcilik ruhunun 81 vilayete örnek olması gerektiğini belirtti. Konuşmasında Zeybekci’nin Ekonomi Bakanı olmasının iş dünyasını memnun ettiğini ifade eden Kadooğlu, “İçimizden birinin bakan olması ve bizlerin sorunlarını bilmesi bizleri mutlu etmiştir. Bakanımız Nihat Zeybekci’nin daha öncede yaptığı Ekonomi Bakanlığı’ndaki çalışmaları yakından ve takdirle karşılamıştık” dedi.
Toplantıda Konuşan Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci ise; 12-13 yaşlarında Denizli'ye gelirken annesini ve memleketini göreceği için burnunun direğinin sızladığını, yıllar geçmesine, dede olma zamanı gelmesine rağmen hala aynı hisleri yaşadığını söyledi.
Demokrasiyle ekonomiyi ayırmanın mümkün olamayacağını belirten Sayın Bakanımız Zeybekci, “2 bin dolarlık bir ülkeyle 10 bin dolarlık, 10 bin dolarlık bir ülkeyle 25 bin dolarlık, 25 bin dolarlık bir ülkeyle 45 bin dolarlık milli geliri olan bir ülkenin demokrasi, insan hakları, özgürlükler ve siyaset kurumunun aynı medenilikte, aynı etkinlikte ve aynı kalitede olduğunu söylemek kendimizi aldatmaktan başka bir şey değildir.” ifadesini kullandı.
Önemli olanın, eksikleri ve rahatsızlıkları doğru tespit etmek ve çözümleri konusunda uzlaşabilmek olduğuna dikkati çeken Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci, “Türkiye'nin bugün yaşadığı konu, eksikleri, rahatsızlıkları, yoksunlukları tespit ediyoruz, ama çözümleri konusunda uzlaşamıyoruz. O noktaya gelmiş durumdayız” diye konuştu.
Türkiye'nin artık sorunu tespit ettiğine, çözümüyle ilgili tartıştığına işaret eden Zeybekci, çözüm konusunda zorlanacaklarını bildiklerini ifade etti. Zeybekci, "Öyle bir sistem var ki Türkiye'de, bu sistem 'olmaz' üzerine kurulmuş. Başarısızlık üzerine kurulmuş. Siyaset sistemi, diğer devletin yapılanma sistemi, Türkiye'deki sivil toplum yapılanması da dahil olmak üzere. Varlık sebebi de oralara dayanıyor." görüşünü aktardı.
Makamların esas sahibinin millet olduğunu, milletin emanet olarak siyasilerin omuzlarına makamı yüklediğini ifade eden Bakan Zeybekci, "Bu ülkede siyasetin ürettiği tüm makamlar da öyledir. Parti genel başkanlıkları da öyledir, Başbakanlık da Cumhurbaşkanlığı da öyledir. Millete aittir bu makamlar. Onun için bu sorunu çözmesi gereken de millettir." diye konuştu.
Bakan Zeybekci konuşmasında, çok önemli işler yapıldığını, Türkiye'nin 13 yıl önce 5 yıl olan ortalama eğitim süresinin 8 yıla çıktığını belirtti. AB'nin eğitim ortalamasının ise 11,8 yıl olduğuna dikkati çeken Sayın Bakanımız Nihat Zeybekci, Türkiye'nin hedefinin çok büyük olduğunu, o hedefe varmadan başarılı olamayacağını dile getirerek şunları söyledi; “Orta gelir tuzağı, orta demokrasi tuzağı ve orta eğitim tuzağı hep birlikte ele alınmalıdır. Orta gelir tuzağını aşmak için insan kaynağının ve eğitim seviyesinde geldiğiniz gelişme aşamasının önemi vardır. İş dünyasının nitelikli eleman arayışlarında ne kadar zorlandığını görürsünüz. TÜRKONFED’i bu konularda yaptığı çalışmalardan dolayı tebrik ediyorum.”
BM KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
Konsey toplantısının sonunda Global Compact imzacıları arasında yeni üyelerin de katılımına dönük Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi İmza Töreni gerçekleştirildi.
Programda, TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, TÜSİAD Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk ve GESİFED Başkanı Gültekin Okay Salgar tarafından katılımlarından dolayı Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci, Vali Şükrü Kocatepe ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'a plaket takdim edildi.
Plaket takdim töreninin ardından Konsey’de son olarak bir de panel düzenlendi. “Orta Demokrasi Tuzağından Çıkışta Özel Sektörün Rolü” temalı panelin moderatörlüğünü Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci yaparken, panelistler arasında KONDA Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır, TÜRKONFED ve TÜSİAD Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk ve TİM Başkanvekili Süleyman Kocasert yer aldı.